Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Arhiepiscopul Calinic: Datoria tuturor este de a respecta regulile şi de a contribui la sănătatea omenirii. Distanțarea fizică este obligatorie. Nu am auzit până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrăţişat

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 mai 2020 Etichete: ,

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanul, susține că datoria tuturor este de a respecta regulile și de a contribui la sănătatea omenirii, în contextul pandemiei de coronavirus, subliniind că distanțarea socială este obligatorie. Înaltul ierarh îi îndeamnă pe români să respecte toate recomandările transmite de Sfântul Sinod, precum și hotărârile autorităților.

„Prudenţa se impune cu toată atenţia şi responsabilitatea, înmulţind timpul pentru rugăciune, ca Domnul Dumnezeu să ne apere şi să ne vindece de toate bolile şi suferinţele. Totodată, să ne îndreptăm viaţa de fiecare zi şi să punem început bun comportării noastre, în familie şi în societate. Şi aşa, cu grijă mare, putem păşi din starea de urgenţă spre starea de alertă. Şi să nu uităm, dacă, Doamne fereşte, se vor constata creşteri virusale, Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat că nu va ezita să decreteze din nou, stare de urgenţă, nu ca ameninţare, ci din necesitate medicală, pentru sănătatea românilor! Să nu uităm, că nu glumeşte! Aşadar, datoria noastră de bază este să ne găsim menirea pentru a contribui la o operă grandioasă, «sănătatea mondială a omenirii secolului XXI, fără nici o discriminare»”, se arată într-un mesaj al arhiepiscopului postat pe Facebook.

Înaltul ierarh precizează că trebuie să fie respectate toate recomandările transmite de Sfântul Sinod, precum și hotărârile Guvernului României și ale ministerelor de resort.

„Distanţarea fizică (socială), absolut obligatorie! Iisus Hristos, după Învierea Sa dintre cei morţi, atunci când femeile năvăleau spre El, le-a oprit, spunând: Noli me tangere!, adică, nu mă atingeţi. Şi pe atunci nu era virusul Covid 19! Acum, cu atât mai mult se impune îmbrăţişarea de la distanţă, sărutatul şi salutul tot de la distanţă, vizitele de orice fel, tot de la distanţă. E tare bună distanţa! Câte păcate şi câte virusuri şi tot felul de microbi sunt evitaţi prin această comportare igienică. Se spune că un pupat epidermic transmite 220 de microbi! Nu ştiu cine a numărat! Aşa că, adio, pupat! Nu am auzit până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrăţişat. Să ne facem obiceiul de a ne saluta ca asiaticii și mai ales asemenea celor din Extremul Orient! Semn de bună vedere, la întâlnire respectând distanța de cel puțin doi metri, cu o plecare a capului și unirea mâinilor, ca în rugăciune!”, recomandă înaltul ierarh.

Arhiepiscopul Calinic le transmite oamenilor să respecte regulile de igienă personală și să poarte măști de protecție, pentru a preveni îmbolnăvirea.

„Ca să nu fim virusofori (purtători de virusuri), microbofori, etc. trebuie, în mod alert şi în stare permanentă de urgenţă, să nu uităm să ne spălăm pe mâini cât mai des. Nu ştiu cine a fost mai infectat până acum, în istoria lumii: femeile sau bărbaţii! Oricum, cred că trebuie să ne spălăm toţi cu grijă şi cu râvnă şi să nu uităm, cum uităm să ne spălăm pe dinţi (unii) din cauza grabei! Ce proaspăt şi igienic este să te speli peste tot şi cât mai des!”, a scris arhiepiscopul Calinic.

Înaltul ierarh atrage atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă, în actualul context, ştirile false sau neverificate.

„O veste oarecare, a o trânti pe piaţă, sub nasul mulţimii, fără acest control de rutină, înseamnă a accepta să fim în stare de alertă şi să menţinem o spaimă, care de la frică, duce uşor-uşor, la o depresie patologică. Am întâlnit oameni serioşi, care-şi menţin cumpătul şi înţelepciunea, care ignoră cu osârdie orice încercare de ducere în eroare. O mare parte, mai comodă şi mai flecară fiind, iau ca bună orice veste plimbăreaţă, prin plină piaţă. O disciplinare pe traseul acesta mediatic se impune de urgenţă şi trebuie să fim mereu în alertă, pentru a nu lua ca adevărate veştile şi poveştile lansate la derută”, se mai arată în mesajul arhiepiscopului Calinic.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW