Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Cum explică judecătorii condamnarea cu suspendare a foștilor șefi ai Academiei de Poliție în dosarul de amenințare a Emiliei Șercan

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 23 august 2022

Deși faptele comise de fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, chestorul Adrian Iacob, și fostul prorector, comisarul-șef Petrică Marcoci, au fost de o „gravitate accentuată”, judecătorii de la Curtea de Apel București au considerat că o condamnare cu executare ar „putea lăsa urme profund negative asupra personalității lor”, se arată în motivarea sentinței din dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan.

Adrian Iacob și Petrică Marcoci au fost condamnați definitiv, pe 21 iulie, la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce l-au pus pe un fost student, Gheroghe-Adrian Bărbulescu, să o amenințe pe jurnalista Emilia Șercan, în timp ce investiga lucrările de doctorat din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Instanța reține că faptele comise prezintă o gravitate accentuată ce rezultă din împrejurările comiterii, din modul premeditat în care au acționat inculpații, perioada pe care s-a întins activitatea presupus infracțională, de mecanismele ingenioase folosite pentru a nu fi descoperiți de autorități(…)de impactul pe care astfel de fapte îl au asupra ordinii publice, de faptul că inculpații s-au folosit de autoritatea pe care o aveau”, se arată în motivarea anonimizată a sentinței definitive dată de Curtea de Apel pe 21 iulie, obținută la solicitarea Main News.

Instanța a considerat, în schimb, că „un contact cu mediul din penitenciar ar putea lăsa urme profund negative” asupra foștilor șefi ai Academiei de Poliție și a luat în calcul că cei doi „au o profesie și copii minori în întreținere”.

Din analiza elementelor aflate la dosar nu rezultă în nici un fel că inculpații sunt persoane care nu ar putea înţelege gravitatea faptelor decât recurgând la mijlocul represiv al privării de libertate, astfel încât va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei”, au mai precizat judecătorii.

Un fost student, folosit pentru a trimite mesaje de amenințare

Judecătorii arată că Iacob și Marcoci au pus la punct un plan prin care ar fi trebuit să fie „imposibilă identificarea autorului faptelor” și i-au cerut unui fost student, Bărbulescu, folosindu-se de „relația profesională care se dezvoltare între ei și recunoștința pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar”, să o amenințe pe Emilia Șercan.

În schimb, foștii șefi ai Academiei i-au promis lui Bărbulescu că îl vor proteja „pentru a nu fi tras la răspundere penală” și l-au încurajat să continue să o amenințe pe jurnalistă, mai arată sursa citată.

Simplul fapt că inculpații nu au dictat fiecare cuvânt din mesajele trimise de autor, care a avut inițiativa de căuta pe internet și folosi pasaje din Biblie, nu este de natură a înlătura participația inculpaților sub forma instigării, pentru existența sa fiind suficient ca autorul să preia rezoluția infracțională având reprezentarea unui plan general, chiar dacă ulterior recurge la idei proprii pentru punerea în aplicarea a hotărârii adoptate doar ca urmare a activității instigatorului”, se arată în documentul obținut de Main News.

Mi-era teamă de el, fiind rectorul Academiei

Potrivit declarațiilor din dosar, Bărbulescu a precizat că, pe 11 aprilie 2019, a cumpărat o cartelă sim prepay din Militari și un Iphone 5s din banii lui. S-a folosit de aplicația de socializare Facebook, unde a creat două conturi și de pe care a trimis o serie de comentarii negative la postările Emiliei Șercan.

M-am deplasat în apropierea Lacului Morii, așa cum fusesem sfătuit, am parcat mașina într-o parcare lângă lac, am coborât și am mers pe digul lacului, fiind foarte stresat. Am compus un mesaj care cuprindea mai multe amenințări, apoi am șters o parte din ele deoarece eram foarte tulburat și nu știam ce să fac, iar în cele din urmă am trimis un mesaj”, sunt declarațiile lui Bărbulescu, citate în motivarea Curții de Apel București.

După ce a trimis mesajul, telefonul cumpărat cu câteva zile în urmă cu 200 de lei a fost distrus cu mașina, iar cartela sim a fost aruncată „prin zonă”, se mai arată în motivarea citată.

Am vorbit cu inc. I. (n.r. Adrian Iacob) în balconul biroului său, iar acesta mi-a spus că inc. M. (n.r. Petrică Marcoci) avusese ideea ca eu să cumpăr un telefon şi o cartelă Prepay, pe care să le folosesc pentru a transmite mesaje jignitoare la adresa părţii civile, astfel încât să o discredităm şi să se oprească ancheta. Am făcut ce mi-a cerut inc. I. pentru că-mi era teamă de el, fiind rectorul Academiei”, a mai declarat Bărbulescu.

Fostul student al Academiei de Poliție mai arată că rectorul i-a cerut explicit să îi transmită Emiliei Șercan mesaje de tipul „rupe-i dinții”, că „va fi pedepsită de Dumnezeu” sau „că este un fel de Iuda pentru că îl denigrează”.

Pe 18 aprilie 2019, Bărbulescu și rectorul Adrian Iacob s-au întâlnit în sala de forță a Academiei, unde i-a fost comunicat că „a vorbit cu cineva de la Direcția Generală Anticorupție” despre dosarul de șantaj.

Mai târziu, în aceeași zi, Petrică Marcoci l-a asigurat pe fostul student că „Serviciul Român de Informații nu este implicat în anchetă, astfel încât totul este în regulă”, se mai arată în motivarea citată.

Curtea apreciază poziția celor doi inculpați ca fiind nesinceră, aceștia încercând să transfere integral răspunderea penală asupra subordonatului de care s-au folosit pentru comiterea faptei și adaptându-și declarațiile în funcție de aspectele ce rezultau din administrarea celorlalte mijloace de probă”, potrivit documentului citat.

La începutul lunii august, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul „privind încetarea raporturilor de serviciu” ale chestorului de poliție Adrian Iacob din Ministerul Afacerilor Interne.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW