Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați definitiv la închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 21 iulie 2022

Chestorul Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și comisarul-șef Petrică Marcoci, fost prorector al aceleiași instituții, au fost condamnați definitiv joi, 21 iulie, de Curtea de Apel București, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan.

Cei doi au fost condamnați și la prestarea a 120 de zile de muncă în folosul comunității și la plata a 80.000 lei drept daune morale către Emilia Șercan.

În schimb, Instanța a admis apelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” împotriva plății în solidar a daunei morale și a cheltuielilor de judecată. Astfel, despăgubirile vor fi plătite doar de cei doi condamnați.

Adrian Iacob și Petrică Marcoci au atacat cu recurs decizia Curții de Apel București de pe 24 mai 2021, raspinsă, astăzi, ca nefondată.

Reacția jurnalistei

Decizia de condamnare definitivă a foștilor șefi ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a fost anunțată și de Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

„Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariștiț”, a scris jurnalista.

Totodată, Emilia Șercan a făcut public mesajul în care a fost amenințată cu moartea, după ce a făcut mai multe investigații privind doctorate plagiate la Academia de Poliție și a dezvăluit că lucrarea lui Adrian Iacob este plagiată în proporție de cel puțin 70%.

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul.

Vrei să ajungi ca Elodia? O să îți tăiem picioarele și mâinile”, a scris ofițerul în mesajul trimis jurnalistei, în 2019.

Emilia Șercan, amenințată de foștii șefi ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

În încercarea de a o discredita pe Emilia Șercan, chestorul Adrian Iacob și comisarul sef Petrică-Mihail Marcoci l-au pus pe Gheorghe-Adrian Bărbulescu să strângă probe compromițătoare împotriva jurnalistei. Ei ar fi discutat despre acest plan prin intermediul unor aplicații criptate, astfel încât conversațiile lor să nu fie interceptate, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA.

Ulterior au fost demarate anchete la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și a Academiei Poliției.

„…articolele părții civile au generat dezbateri publice intense, determinând demararea unor anchete administrative la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și a unor verificări ale comisiei de etică din cadrul Academiei, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi”, se precizează în rechizitoriu.

În acest context, Marcoci și Iacob l-ar fi determinat pe un fost student al unității de învățământ, Bărbulescu Gheorghe Adrian, să-i transmită mesaje de amenințare Emiliei Șercan, jurnalist de investigații, pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei.

Iacob și Marcoci au profitat de diferența de vârstă, gradul profesional, precum și de recunoștința lui Bărbulescu, pentru că după absolvire a fost menținut în cadrul academiei, și i-ar fi cerut polițistului ajutorul.

„Profitând de ascendentul pe care i-l dădeau  relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, în cursul lunii martie 2019 Iacob Adrian i-a cerut lui Bărbulescu Gheorghe-Adrian să îl ajute în demersurile care vizau partea civilă. Bărbulescu Gheorghe-Adrian a acceptat, iar în perioada care a urmat, contactele dintre cei doi s-au intensificat semnificativ, (…..). Comunicările dintre cei doi se realizau folosind în mod exclusiv aplicații criptate , pentru a evita interceptarea comunicațiilor”.

Iacob și Marcoci i-ar fi cerut lui Bărbulescu să cumpere mai multe cartele pre-pay și să îi trimită mesaje de amenințare jurnalistei.

Bărbulescu a acceptat, iar în perioada următoare, contactele dintre el și Iacob s-au intensificat. Pentru a se proteja, cei doi discutau despre ce urmează să facă pe niște aplicații criptate.

„Comunicările dintre cei doi se realizau folosind în mod exclusiv aplicații criptate, pentru a evita interceptarea comunicațiilor”, potrivit rechizitoriului.

Marcoci i-ar mai fi cerut ofițerului Bărbulescu să cumpere două telefoane mobile și să creeze două conturi de email fictive, în același scop, însă martorul s-a temut de posibilele repercusiuni și nu a dat curs solicitării.

Adrian Iacob i-a mai cerut inițial lui Gheorghe-Adrian Bărbulescu să caute pe internet informații potențial compromițătoare la adresa jurnalistei. Fostul student a găsit mai multe articole de presă care făceau referire la activitatea părții civile, le-a imprimat și i le-a predat lui Iacob.

În același timp, ambii ofițeri i-ar fi promis fostului student că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală.

„Ambii ofițeri superiori au avut mai multe discuții cu Bărbulescu Gheorghe-Adrian, atât împreună cât și separat, prilej cu care l-au asigurat că nu va putea fi depistat de organele de urmărire penală”.

Sursa foto: Inquam Phtos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW