Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Ce se întâmplă cu procesele din Suceava | Decizia CSM pentru zonele aflate în carantină

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 1 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis să acorde curților de apel care au, în circumscripție, localități în carantină, posibilitatea de a decide ce procese se judecă. Acestea trebuie să reprezinte, însă, urgențe majore. Măsura se aplică, în momentul de față, instanțelor din Suceava, oraș aflat în carantină. Decizia vine după ce, anterior, tot CSM a stabilit o listă a dosarelor care nu vor fi amânate pe timpul stării de urgență.

Pe durata stării de urgență (…) activitatea de judecată a instanțelor în a căror rază teritorială se situează localități în care se instituire măsura carantinării sau care se află în zone de protecție vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, doar a cererilor care privesc situații cu totul excepționale, care pot fi considerate de urgență deosebită”, se arată în primul articol al deciziei CSM.

Colegiul de conducere al curții de apel în cauză stabilește ce dosare vor fi judecate, însă trebuie să țină cont de articolul amintit mai sus și să consulte instanțele din circumscripția sa.

Colegiul de conducere al curții de apel va avea în vedere, pe de-o parte, asigurarea activității în condiții de siguranță a personalului instanțelor, a justițiabililor și a altor participanți la procedurile judiciare, iar pe de altă parte realizarea accesului efectiv la justiție în cauzele de urgență deosebită”, se mai arată în decizia judecătorilor.

Măsura, după criza din Suceava

Decizia CSM a fost luată, potrivit documentului, ”având în vedere dispozițiile Ordonanței militare nr. 6/30.03.2020 a ministrului afacerilor interne, privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum și a unei zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoariale din județul Suceava, precum și eventualitatea instituirii unor măsuri similare în localități situate în circumscripția altor curți de apel”.

La finalul săptămânii trecute, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ce procese se judecă în judecătorii, tribunale și curți de apel, pe perioada stării de urgență.Vezi lista, AICI.

FOTO: ÎCCJ

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com