Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Eurostat: România este țara UE cu cea mai mare rată a tinerilor care nici nu muncesc, nici nu învață

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 mai 2023 Etichete:

Potrivit datelor Eurostat, în anul 2022, mai mult de unul din 10 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, din statele membre ale Uniunii Europene (UE), nu aveau nici loc de muncă și nici nu urmau cursurile unei unități de învățământ. Cu toate acestea, ponderea acestora a scăzut cu 1,4 puncte procentuale în comparație cu anul precedent.

În ultimii zece ani, procentul tinerilor NEET (care nu nu muncesc și nu urmează cursurile unei unități de învățământ) a înregistrat o scădere constantă, de la aproximativ 16%, cu excepția anului 2020, când pandemia a determinat o creștere a acestui indicator la 13,8%.

La nivelul statelor membre ale UE, cel mai mic procent de tineri NEET a fost înregistrat în Olanda, unde doar 4,2% dintre tineri se încadrau în această categorie. În contrast, România a avut cel mai mare procent de tineri NEET, aproape cinci ori mai mare decât media europeană, cu o rată de 19,8%.

Datele mai arată că în 2022, într-o treime dintre statele membre ale UE, rata tinerilor NEET care nu urmează cursuri și nu sunt angajați nu a atins ținta de 9% stabilită de UE pentru 2030. Statele care au reușit să se încadreze sub această țintă includ Olanda, Suedia, Malta, Luxemburg, Danemarca, Portugalia, Slovenia, Germania și Irlanda, cu procente cuprinse între 4,2% și 8,7%.

În general, procentul femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu munceau și nu urmau cursurile unei instituții de învățământ în 2022 a fost mai mare decât cel al bărbaților. În UE, 13,1% dintre femei se încadrau în această categorie, cea mai mare rată fiind raportată în România, unde 25,4% dintre femei erau tineri NEET. În cazul bărbaților, procentul a fost de 10,5%, cu cea mai mare rată raportată în Italia, unde 17,7% dintre bărbați erau tineri NEET.

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii