Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Europenii își pierd încrederea în guverne din cauza modului în care a fost gestionată criza cauzată de Covid-19

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: , , , ,

Guvernele din Europa sunt privite tot mai critic din cauza modului în care au gestionat pandemia de coronavirus. În timp ce capitalele naționale au început să relaxeze gradual restricțiile de circulație impuse din cauza virusului, sondajele arată că liderii europeni încep să piardă ratele mari pe care le înregistrau la începutul pandemiei.

Astfel, potrivit Politico.com, la începutul lunii martie, atunci când toată lumea adopta măsuri de carantină, guvernele se bucurau de o creștere a susținerii populare, însă, între timp lucrurile s-au schimbat, iar sondaje recente arată că încrederea cetățenilor în Guverne începe să dispară.

Franța

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut susținere din partea cetățenilor la începutul crizei de Covid-19, însă, din aprilie, numărul celor care au avut încredere în el și în guvernul său pentru gestionarea eficientă a pandemiei a scăzut. Conform unui sondaj Ifop, 55% din respondenți și-au exprimat încrederea în modul în care gestionează criza Macron, însă până la finalul lunii aprilie, proporția lor a scăzut la 39%. Conform cele mai recente repetări a aceluiași sondaj, la jumătatea lunii mai, odată cu primele măsuri de relaxare. A înregistrat o nouă creștere de 44%, conform Politico.ro.

Germania

Germanii încă mai au încredere în capacitatea guvernului lor de a gestiona criza cauzată de pandemia de coronavirus. Sondajul Infratest dimap, realizat cu regularitate pe această temă, arată că la începutul lunii mai 67% dintre respondenți aprobau modul în care a gestionat criza guvernul federal, iar 20% dintre aceștia sunt chiar „foarte satisfacuți”, în timp ce 32% nu sunt mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Merkel. Ceea ce înseamnă că 5% din susținătorii guvernului au trecut de partea opoziției în decurs de o lună, în ce privește gestionarea pandemiei.

Italia

Deși țara a fost extrem de afectată de pandemie, cu sute de mii de infectări și zeci de mii de decese, premierul italian Giuseppe Conte beneficiază în continuare de susținerea cetățenilor, conform unui sondaj Ipsos făcut la începutul lunii mai. Fapt survenit după o creștere fără precedent a cotei de apreciere a prestației lui în funcție, de la aproximativ 50% în februarie la peste 70% în martie.

Regatul Unit

Abordarea guvernului Borris Johnos în ceea ve privește pandemia de coronavirus a cauzat îndepărtarea cetățenilor. Într-un sondaj Opinium, realizat în urmă cu o săptămână, , privitor la gestionarea pandemiei de către cabinetul britanic, ea a fost dezaprobată de mai mulți respondenți (42%) decât cei care au aprobat-o (39%). E o scădere de 9% în numai o săptămână.

Spania

Susținerea premierului spaniol Pedro Sanchez a scăzut cu 13%, dar încă rămâne la cote ridicate, 74,9%, deși țara a înregistrat sute de mii de infectări și zeci de mii de decese. Conform unui sondaj CIS din aprilie, 87,8% din spanioli erau de părere că toate partidele ar trebui să sprijine guvernul, iar criticile să le lase pe mai târziu.

În prezent, însă, numărul celor care cred că opoziția ar trebui să atace guvernul a crescut de la 10% în martie la 19,7%. Întrebați cum a gestionat guvernul pandemia, 48,4% din spanioli au spus că au avut încredere în guvern „puțin sau absolut deloc”, iar 46% s-au declarat mulțumiți.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *