Europarlamentarii români s-au aliat pentru a cere aderarea la Schengen: Nu-i trimiteți pe alegători către populiști și eurosceptici
Europarlamentarii români, indiferent de grupurile politice din care fac parte, s-au aliat miercuri, 5 octombrie, în plenul Parlamentului European, pentru a cere aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Miercuri, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, a fost organizată o dezbatere pe tema aderării Bulgariei și României, urmând ca o rezoluție care militează pentru extinderea Spațiului Schengen să fie adoptată în sesiunea din 17-20 octombrie
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, din grupul Partidului Popular European (PPE), s-a axat pe ajutorul acordat de România în contextul invaziei ruse din Ucraina, menționând că țara noastră a demonstrat că poate securiza frontiera Spațiului Schengen în orice condiții.
„Așa cum anul acesta am acceptat Finlanda și Suedia în NATO pentru a deveni cu toți mai siguri, la fel cerem ca România și Bulgaria să fie incluse în Schengen pentru ca toată Uniunea Europeană să fie mai sigură. Vor avea de câștigat în primul rând cetățenii din Bulgaria și România, dar și oamenii și întreprinderile din toată UE, pentru că cetățenii români și europeni vor putea călători mai sigur, mai repede, mai simplu, toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid, fără întârzierile de la frontieră”, a transmis Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European.
Rareș Bogdan, tot din grupul PPE, a avut un discurs mai dur la adresa statelor care s-au opus aderării României și Bulgariei la Schengen, în special la adresa Țărilor de Jos.
„De 11 ani, 2 țări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. România și-a tratat partenerii cu respect.
Ce trebuie să facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm trenurile și sutele de camioane cu cereale care traversează zilnic România, pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Italia?”, a transmis vicepreședintele PNL.
Europarlamentarul a avertizat că oficialii români „au fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum” și a precizat că România poate cădea în capcana „euroscepticilor și a populiștilor” dacă este lăsată în afara Zonei Schengen.
„Nu ne obligați să jucăm și noi dur (…)Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest, nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici. Blocarea României și Bulgariei în afara Schengen e o nedreptate față de un popor profund european.
Putin a atacat Ucraina cu tancurile și a atacat eurosistemul. Are două arme – minciuna și politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat. Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursurile eurosceptice în interiorul granițelor României și Bulgariei, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen”, a adăugat Rareș Bogdan.
Și europarlamentarul Victor Negrescu, din partea social-democraților europeni, s-a referit la refuzul politic al Țărilor de Jos în ceea ce privește aderarea celor două state din Europa de Est la spațiul european de liberă circulație.
„În ultimii 11 ani am insistat în nenumărate rânduri pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Întrebarea reală e cine se opune și de ce? Toți liderii europeni social-democrați au declarat că susțin aderarea României, dar nu am auzit acest lucru de la toate guvernele de centru-dreapta. Îi rog pe reprezentanții lor nu doar să vorbească aici, ci să meargă să discute cu colegii lor politici, de exemplu, din Olanda”, a declarat Victor Negrescu în plenul Parlamentului European.
Negrescu a mai citit un mesaj al unei tinere din Alba, care a spus că aderarea la Spațiul Schengen ar însemna că „cetățenii români devin cetățeni europeni cu drepturi depline”.
„Realitatea este simplă, românii merită în Schengen”, a punctat Negrescu, menționând că ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE dacă aderarea celor două state la zona de liberă circulație va fi tergiversată.
Dragoș Tudorache, din partea grupului Renew Europe, a făcut un apel la politicienii din România să facă un pact național pentru aderarea la Schengen.
„Haideți, dacă suntem consensuali și aliniați aici, haideți să fim consensuali și aliniați acasă, să lucrăm împreună (…) să nu mai lăsăm alibi în Consiliu pentru a rupe unanimitatea. Hai să lucrăm împreună la pachetul de legi pentru Justiție, să facem un pact național pentru Schengen și apoi putem împreună să cerem socoteală oricărui lider european care va rupe sau care va încerca să rupă solidaritatea europeană”, a fost mesajul lui Dragoș Tudorache.
CITEȘTE ȘI: Grupurile politice din Parlamentul European, front comun pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen
Sursă foto: Parlamentul European
Comentarii