Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Grupurile politice din Parlamentul European, front comun pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Reprezentanții Comisiei Europene și ai principalelor grupuri politice din Parlamentul European au cerut miercuri, 5 octombrie, în cadrul unei dezbateri organizate la Strasbourg, ca România, Bulgaria și Croația să adere cât mai curând posibil la Spațiul Schengen, relatează Calea Europeană.

Miercuri, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, a fost organizată o dezbatere pe tema aderării Bulgariei și României, urmând ca o rezoluție care militează pentru extinderea Spațiului Schengen să fie adoptată în sesiunea din 17-20 octombrie.

Din 2011, Comisia Europeană a pledat activ pentru finalizarea Schengen, îndemnând statele membre să ia rapid măsurile necesare pentru a permite statelor membre care nu fac încă parte pe deplin din acest spațiu să adere la el. Finalizarea Schengen va spori nu numai securitatea noastră, ci va lărgi și coeziunea noastră”, a transmis Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

După o serie de mesaje lansate în spațiul public de liderii celor mai puternice grupuri parlamentare din Parlamentul European, PPE și S&D, aceștia au reluat apelurile prin care arată că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la Schengen.

Acestea sunt pregătite pentru Schengen, dar încă așteaptă acordul Consiliului din 2011, de 11 ani, fără niciun progres, iar acest lucru este pur și simplu inacceptabil. (…) Solicităm acum Consiliului să acorde în sfârșit Bulgariei și României accesul. Anii de așteptare trebuie să ia sfârșit. Nu mai avem nevoie de scuze, ci de acțiuni”, a declarat liderul grupului PPE, Manfred Weber.

Iratxe Garcia Perez, șefa grupului S&D, a transmis că România și Bulgaria au așteptat 11 ani „fără niciun motiv obiectiv care să le împiedice să facă parte din Schengen”.

Sophie in’t Veld, reprezentanta celui de-al treilea grup parlamentar din Parlamentul European, Renew Europe, a menționat că „îi este rușine” față de cetățenii români și bulgari.

Îmi este rușine pentru Consiliu că a zăbovit atât de mult timp pentru că nu și-a onorat angajamentul. (…) Îmi este rușine pentru guvernul olandez, deoarece guvernul olandez este cel care a fost unul dintre principalele obstacole în acest caz, în mare parte din motive politice, motive de politică internă(…) Aș dori să fac apel la prim-ministrul Rutte să respecte regulile și să sprijine aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. În aceste vremuri trebuie să punem unitatea europeană înaintea politicii naționale”, a spus europarlamentarul olandez.

Republica Cehă, statul care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, prin vocea ministrul de Interne, Vit Rakusan, a transmis că una dintre ambițiile mandatului este de a integra Croația, Bulgaria și România în Schengen până la finalul anului. Detalii aici.

Aderarea celor trei țări la Schengen ar trebui aprobată în unanimitate în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce mai are două reuniuni până la finalul anului 2022, în 13 octombrie și în 8 decembrie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii