Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Europarlamentarii români, revoltați din cauza afirmațiilor ministrului Karner: Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 26 aprilie 2023 Etichete: , , , , , , ,

După declarațiile ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, potrivit cărora „România mai are mult pentru aderarea la Schengen”, în principal. din cauza migrației ilegale, apar primele reacții acide ale europarlamentarilor români. Unii dintre ei susțin că această temă, aderarea statului nostru la Schengen a devenit strict politică și nu are nicio legătură cu migrația.

Corina Crețu, deputat european, susține că declarația ministrului Karner este pur și simplu „deplasată”.

Este destul de deplasat pentru  un ministru sa justifice un vot care afectează milioane de oameni și economia unei țări întregi, de faptul că a fost descoperită o rețea de trafic de migranți condusă de un român. Nu poți blama o țară întreagă în baza unui exemplu de acest gen. Capacitatea României de a apăra graniţele externe ale Uniunii Europene nu mai poate fi pusă la îndoială, iar de 11 ani este clar că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile pentru aderare.

Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, ci de capacitatea României de a apăra graniţele externe. Este clar că din partea Austriei sunt motive politice de neînțeles”, a transmis eurodeputata Corina Crețu, prin intermediul Facebook.

Europarlamentarul Victor Negrescu, contrariat: Legătura pe care o face ministrul de Interne austriac nu are nimic de-a face cu România

Inquam Photos / George Călin
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Tot în urma declarațiilor ministrului Karner privind șansele României de a intra în Schengen este, s-a exprimat și eurodeputatul Victor Negrescu. El consideră că, în fapt, legătura pe care  o face ministrul austriac între Schengen și apărarea granițelor nu privește România, ci incapacitatea Austriei de a păzi corespunzător granițele.

Legătura pe care o face ministrul de interne de dreapta din Austria cu problemele din spațiul Schengen sau cu incapacitatea lor de a gestiona fenomenul migrațional, nu are nimic de-a face cu România care nu este responsabilă pentru aceste lucruri, fiind în afara zonei de liberă circulație.

Faptul că, în decembrie, guvernul de dreapta din Austria a votat pentru Croația și împotriva României, arată lipsa de coerență.

Adevărul este altul. Dreapta europeană, cu lideri precum cei din Austria, a politizat subiectul Schengen și instrumentalizează migrația pentru voturi. Așa cred ei că vor câștiga alegerile, deși eșecul politic al dreptei de a livra bunăstare, nu poate fi compensat cu o retorică populistă”, s-a exprimat eurodeputatul Victor Negrescu. Karner a remarcat progresele României în combaterea traficului de persoane, a migrației ilegale, însă, susține că mai este „mult de lucru”, până când frontierele vor deveni sigure, astfel încât România să fie în spațiul Schengen.

CITELTE ȘI: Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, vine miercuri la București SURSE

Sursă foto: ec.europa.eu

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW