Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Eugen Nicolicea, propus ministru al Justiției în locul lui Tudorel Toader/ Reacția lui Klaus Iohannis

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 aprilie 2019

PSD a decis, miercuri, retragerea să-i retragă sprijinul politic lui Tudorel Toader, în locul lui fiind propus ministru al Justiției Eugen Nicolicea.

Principala nemulțumire a Puterii este legată de refuzul lui Tudorel Toader de a emite ordonanțe de urgență pentru modificarea codurilor penale și privind completurile de 5 judecători al ÎCCJ.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului demisia, iar Tudorel Toader a precizat că va da un răspuns în cursul acestei zile.

Președintele României, cel care face numirile în funcție, a anunțat că va da un răspuns săptămâna următoare.

”Ieri au fost trimise la Cotroceni propunerile de revocare și propunerile de noi miniștri, însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere, fiindcă de regulă o remaniere guvernamentală se face pentru a face guvernarea mai bun, mai eficientă. Prima impresie e că această remaniere guvernamentală se face ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce e inadmisibil. Am vorbit cu doamna prim-ministru și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare. Revocarea unui ministru sau demisia unui mininistru este constituționala decizie a prim-ministrului sau a fiecărui ministru în parte, dar nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD pregătește o remaniere guvernamentală care vrea să întărească asaltul asupra Justiție și acest lucru nu poate să fie de bun augur”, a completat șeful statului.

O variantă luată în calcul de Putere pentru ca președintele României să nu poată bloca schimbările, este restructurarea guvernamentală, urmând a fi înființat un nou minister, condus de Toni Greblă.

Prin restructurarea guvernamentală, premierul informează Parlamentul asupra schimbărilor care intervin în componența guvernului, în sensul dispariției sau apariției unor noi ministere/funcții, schimbării programului de guvernare sau schimbării partidelor de la guvernare. Ulterior unor proceduri parlamentare, plenul reunit al celor două camere voteaza restructurarea cu majoritatea numărului parlamentarilor. Dacă procedura trece de Parlament, după publicarea în Monitorul Oficial, rolul președintelui României este doar de a numi miniștrii.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *