Tuesday, July 2, 2024
Jurnalism corect


Erdogan și Putin au discutat despre aprovizionarea cu cereale și despre un potențial hub regional de gaze în Turcia

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 decembrie 2022

Președintele turc Tayyip Erdogan și omologul rus, Vladimir Putin, au discutat duminică, 11 decembrie, despre acordul de export de cereale de la Marea Neagră și despre o propunere a Federației Ruse de a crea în Turcia o bază pentru exporturile de gaze naturale rusești, relatează Reuters

Turcia, alături de Organizația Națiunilor Unite (ONU), este mediator în acordul cu cereale de la Marea Neagră, care a deschis porturile ucrainene pentru export după o blocadă de facto a Federației Ruse timp de șase luni.

Moscova caută garanții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte, în timp ce Kievul dorește extinderea acordului pentru a crește numărul de porturi ucrainene deschise pentru transport maritim.

După apelul său cu Putin, președinția turcă a spus că Erdogan a cerut încetarea rapidă a conflictului și a spus că Moscova ar putea începe să lucreze la exportul mai multor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale al Mării Negre.

Rusia a cerut Națiunilor Unite să împingă Occidentul să ridice unele sancțiuni, pentru a se asigura că Moscova își poate exporta liber îngrășămintele și produsele agricole – o parte a acordului cu cereale la Marea Neagră despre care Moscova spune că nu a fost pusă în aplicare.

Kremlinul a spus că Erdogan și Putin au discutat și o propunere rusă de a crea o bază în Turcia pentru exporturile de gaze naturale rusești.

Totodată, ABC News notează că Erdogan a cerut un coridor de securitate de 30 de kilometri la granița Turciei cu Siria. 

Referindu-se la militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști, Erdogan a reiterat „importanța și urgența” creării coridorului în nordul Siriei, în conformitate cu un acord din 2019 dintre Turcia și Rusia, se mai arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.

În aceeași zi, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au purtat o discuție telefonică pe parcursul zilei, în care cei doi lideri au vorbit despre acordul ce facilitează exportul grânelor ucrainene și ruse la Marea Neagră, crearea unui hub energetic în Turcia sau intervenția Turciei din Nordul Siriei.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW