Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Emmanuel Macron se află într-o vizită de stat de două zile în India

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Potrivit AFP, președintele francez Emmanuel Macron a început joi o vizită de stat de două zile în India, marcând o ocazie solemnă și semnificativă pentru parteneriatul strategic între cele două țări.

Conform unui fotograf AFP, Macron a sosit joi după-amiază pe aeroportul din Jaipur, capitala regională a statului Rajasthan, la aproximativ 200 de kilometri sud de New Delhi, fiind întâmpinat cu fast, inclusiv o paradă de elefanți și un covor roșu.

Joi seara, se aștepta ca Macron să fie primit de către premierul indian Narendra Modi la un banchet de stat organizat într-un palat al unui maharajah din secolul al XIX-lea. Șeful statului francez este invitatul de onoare al lui Modi la ceremonia de comemorare a Constituției indiene, care a intrat în vigoare la 26 februarie 1950, la doi ani după independența Indiei.

Concentrat asupra relansării mandatului său de cinci ani, Macron „evadează” din Franța într-un moment tensionat, în timpul protestelor agricultorilor, după un an dificil. Modi, care a fost invitatul de onoare la parada militară de la 14 iulie, la Paris, i-a returnat invitația șase luni mai târziu. Inițial, liderul naționalist hindus l-a invitat pe președintele american Joe Biden, care nu a putut participa, conform presei indiene.

”Această deplasare va permite consolidarea şi aprofundarea relaţiilor diplomatice şi economice francezo-indiene şi strângerea relaţiilor între societăţile civile”, se felicită preşedinţia franceză.

Președintele francez a sosit joi după-amiază în capitala Rajasthanului, cunoscută ca „țara regilor”, renumită pentru maharajahii și palatele sale. A fost întâmpinat la Fortul Amber într-o ceremonie vibrantă, cu elefanți împodobiți cu ornamente aurite și motive colorate, și dansatori tradiționali acompaniați de muzică de alămuri și percuție. La sosire, a fost primit de prințesa Diya Kumari, viceministrul-șef al Rajasthanului. Macron a fost salutat cu entuziasm de către elevi și studenți, purtând un colier de flori și fiind întâmpinat cu steagurile celor două țări.

Dincolo de fast, crize internaţionale, războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza se vor afla în centrul discuţiilor. India, o veche aliată a Rusiei – primul său furnizor de armament -, refuză să condamne ofensiva rusă în Ucraina.

Franţa speră să-şi crească cooperarea în industria militară cu India – care a cumpărat 36 de avioane de tip Rafale şi negociază cumpărarea altor 26 – şi să-i vândă şase reactoare nucleare EPR.

Președintele francez a sosit în India însoțit de miniștri și lideri de afaceri pentru consolidarea relațiilor economice și politice cu o putere emergentă importantă, India. Franța își propune să devină un actor cheie în regiunea Asia-Pacific și să servească drept un echilibru între Nord și Sud. În timpul vizitei, există presiuni asupra lui Macron din partea unor organizații neguvernamentale pentru a aborda îngrijorările legate de tendințele autoritariste și reprimarea minorităților religioase din India.

foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii