Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reacții politice după demisia lui Hellvig: „A avut un mandat eșuat” / „Nu voi fi surprins dacă viitorul director propus de Iohannis va fi tot de la PSD”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Eduard Hellvig a demisionat luni, 3 iulie, din funcția de director al Serviciului Român de Informații. Critici legate de activitatea în fruntea SRI au venit doar din partea USR, care a reacționat prin vocea președintelui Cătălin Drulă, în vreme ce președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a ținut cu acest prilej să treacă în revistă lungul șir de social-democrați numiți în funcții înalte de președintele Iohannis. PSD și PNL nu au transmis niciun punct de vedere oficial până la ora publicării acestui articol.

Drulă: A avut un mandat eșuat

Prudență pe scena politică în urma demisia lui Eduard Hellvig din funcția de director al SRI, funcție pe care a ocupat-o în ultimii 8 ani, imediat după venirea lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Singura excepție a venit din partea USR, partid care după ieșirea de la guvernare, a lansat mai multe atacuri asupra fostului secretar general al PNL.

Într-un scurt mesaj publicat imediat după anunțul de demisie, Cătălin Drulă a criticat activitatea în fruntea SRI a lui Hellvig, pe care l-a acuzat de implicare în jocuri politice.

„Fost secretar general PNL, fost șef de campanie al lui Iohannis, dl. Eduard Hellvig nu a încetat nici o zi să facă politică din poziția de director al SRI. Se întoarce oficial în PNL, partid al cărui lider de facto a fost în acești ani, alături de colegii lui mai noi sau mai vechi, unii cu epoleții la vedere, alții cu epoleții acoperiți. Eduard Hellvig a avut un mandat eșuat. Controlul civil asupra serviciului nu a existat. Dl. Hellvig a avut o șansă pentru democrația românească și a ratat-o triumfător. USR va continua să susțină și să se lupte pentru reforma serviciilor secrete și un control civil real, un element esențial pentru o democrație consolidată”, a transmis Cătălin Drulă.

Orban: Nu voi fi surprins dacă viitorul director propus de Iohannis va fi tot de la PSD

În schimb, o reacție destul de prudentă a venit din partea lui Ludovic Orban. Fostul premier a ținut să reamintească numirile de social-democrați făcute în fruntea unor instituții cheie cu girul președintelui Iohannis, evitând însă să facă vreun comentariu privind activitatea lui Hellvig.

„Nu voi fi deloc surprins dacă viitorul director al SRI propus de Iohannis va fi tot de la PSD. Chiriaşul de la Cotroceni s-a dovedit a fi Calul troian al PSD. Aproape de finalul mandatelor sale, tentaculele caracatiţei PSD sufocă aproape toate instituţiile statului: Guvernul (Marcel Ciolacu), Curtea Constituţională (Marian Enache), Curtea de Conturi (Mihai Busuioc), Autoritatea Electorală Permanentă ( Tony Greblă), Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (Valeriu Zgonea), Consiliul Naţional al Audiovizualului (Monica Gubernat), Consiliul Legislativ ( Florin Iordache), Avocatul Poporului ( Renate Weber), SIE ( Gabriel Vlase), etc.”, a scris Ludovic Orban, luni pe Facebook.

REPER: Cerem reluarea dezbaterii privind Legile securității

Pe de altă parte, reprezentanții REPER, formațiunea lui Dacian Cioloș, a insistat asupra reluării dezbaterii privind Legile securității naționale.

„Demisia directorului SRI ar trebui să urgenteze dezbaterea cu privire la reforma serviciilor de informaţii. Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut-o în sertar la Cotroceni ani de zile, iar coaliţia ne-a arătat pachetul legislativ anul trecut după care l-a ascuns în sertarele Parlamentului. REPER cere coaliţiei reluarea dezbaterii parlamentare şi prioritizarea adoptării pachetului legislativ în sesiunea din toamnă”, au transmis reprezentanții REPER.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii