Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Emil Boc anunță că bugetul din 2024 pentru Cluj-Napoca va fi de peste 720 de milioane de euro, cel mai mare din istorie / Investițiile, locuri noi de muncă, dezvoltarea verde, digitală și sustenabilă, printre priorități

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 17 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Primarul Emil Boc a anunțat, marți, că municipiul Cluj-Napoca va avea alocat în acest an cel mai mare buget din istorie, de peste 720 de milioane de euro. Edilul a vorbit despre direcțiile de acțiune pentru anul următor și a pus în evidență prioritățile „investițiile și crearea de locuri de muncă, dezvoltare verde, digitală și sustenabilă”, a transmis Emil Boc, citat de Cluj24

Bugetul anului 2024 a fost mărit cu 25% față de bugetul anului precedent, 6,19 milioane de euro. Concret, bugetul alocat anului în curs este de 721 milioane de euro, iar două treimi din acesta provin din fonduri europene și națională, fapt ce arată performanțele administrației actuale de la Primăria Cluj-Napoca. Astfel, meritele revin atât clujenilor cât și administrației locale, care a fost capabilă să atragă aceste fonduri, a transmis primarul.

Cum vor fi împărțiți banii

„Obiectivul este de menține atractivitatea Clujului ca orașul nr. 1 în România în materie de calitate a vieții și oraș de referință în UE. În asta se transpune toată politica pe care o promovăm noi, o viață cât mai bună la Cluj-Napoca”, a declarat Boc.

„Din bugetul de 721 de milioane de euro, 43% merg pentru dezvoltare (406 milioane de euro) și restul pentru funcționare (314 milioane de euro).

Avem o creștere de 25% față de bugetul anului anterior, bazată pe investiții, cea pe consum e ca un foc de artificii, produce rezultate pe moment, dar când s-au terminat artificiile ne scufundăm în beznă”, a mai adăugat edilul.

Proiectele se vor desfășura după cum urmează: „În acest an începe implementarea efectivă în teren, faza de lopată, de utilaje în teren, a 24 de proiecte în valoare de 240 de milioane de euro.

La centura metropolitană se intră la lucru în teren, pe primul tronson, la metrou se trece la faza de lucru în Florești. Spitalul Regional de Urgență este susținut de noi și corelarea cu ce înseamnă infrastructura, conectarea Clujului la autostradă, Hub-ul educațional din Borhanici, cămin de bătrâni, pistă de biciclete Calea Turzii – str, Observatorului”, a precizat Emil Boc.

Administrația locală va aduce anul acesta 18 autobuze electrice și va reabilita termic 16 blocuri.

De asemenea, vor fi finalizate proiecte în valoare de 40 de milioane de euro: park & ride-ul de la aeroport și 3 proiecte de infrastructură stradală, Giuseppe Verdi, Valea Seacă, Valea Chintăului și alte 10 străzi.

An Nou, proiecte noi

Alte proiecte noi pentru anul în curs vor fi un skate-park indoor, revitalizarea Pieței Avram Iancu, stație de încărcare cu hidrogen a autobuzelor, reabilitarea Pasajului Calvaria, reabilitarea podului 1 Decembrie 1918, modernizarea str. Fagului, podul Nemților, proiectarea a 16 străzi, un sistem informatic integrat pentru emiterea electronică a actelor de stare civilă.

Alte 61 de proiecte sunt multianuale, cum sunt trenul metropolitan, pasajul de la Tăietura Turcului, pod nou pe strada Fabricii de Zahăr, reabilitarea mai multor poduri, reabilitare pod Garibaldi, Aquapark Grigorescu, care se află în faza de obținere aviz de mediu.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW