Wednesday, September 22, 2021
Jurnalism corect


Igor Grosu, liderul interimar al PAS, ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova: Vom accelera procesul de integrare europeană / UPDATE Natalia Gavriliță, propunerea PAS pentru funcția de prim-ministru

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 29 iulie 2021

UPDATE Proaspăt ales președinte al Parlamentului, Igor Grosu a anunțat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a decis să propună candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, potrivit Cotidianul.md.

Știrea inițială

Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost numit în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova. 

Vreau să vă mulțumesc pentru votul dumneavoastră, pentru onoarea de a mă fi ales Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Este o mare responsabilitate pentru mine și țin să le mulțumesc cetățenilor care au făcut alegerea de astăzi posibilă”, a transmis Igor Grosu, pe Facebook.

Liderul interimar al PAS arată că va transforma Parlamentul Republicii Moldova într-o „fabrică de reforme, de legi și de decizii bune”.

Încrederea oamenilor în instituția supremă a democrației poate fi recâștigată doar cu muncă și onestitate, iar rolul meu este de a mă asigura că, respectând Constituția și legile țării, vom lucra eficient pentru reformarea justiției și a funcționării instituțiilor, pentru mărirea pensiilor și salariilor, dezvoltarea infrastructurii și a comunităților locale, pentru susținerea mediului de afaceri, atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă bine plătite, pentru consolidarea parteneriatelor externe”, a adăugat noul Speaker al Parlamentului.

Înainte de votul din Parlament, Igor Grosu a declarat că PAS are mai multe obiective pe termen scurt, printre care accelerarea procesului de integrare europeană.

„Avem și obiective pe termen scurt: Pensia minimă de 2000 lei, reluarea finanțării externe, curățarea instituțiilor subordonate guvernului, vom demara o reformă efectivă a justiției. Vom accelera procesul de integrare europeană. Nu am venit aici pentru privilegii și aplauze. Am venit să muncim pentru oameni”, a declarat Igor Grosu, înainte de votul de joi, citat de Deschide.md.

Context

Numirea lui Igor Grosu în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova a fost făcută prin votul majorității obținute de PAS la alegerile anticipate din iulie 2021.

Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiunea de orientare pro-europeană a președintelui Maia Sandu, a câștigat alegerile parlamentare anticipate și obținut majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova, având 63 de mandate, lucru ce îi va permite să formeze un Guvern.

Odată cu numirea lui Igor Grosu în funcția de președinte al Parlamentului, Natalia Gavriliță, vicepreședintele PAS, este în cărți pentru a prelua funcția de prim-ministru.

La începutul anului 2021, Gavriliță și Grosu au fost propunerile președintelui Maia Sandu pentru a ocupa funcția de prim-ministru, dar majoritatea parlamentară de atunci, deținută de coaliția informală formată din Partidul Socialiștilor și Pentru Moldova (Partidul Șor, transfugi din Pro Moldova și Partidul Democrat), a respins, pe rând, nominalizările, lucru ce a dus la dizolvarea Parlamentului și, ulterior, convocarea alegerilor anticipate.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW