Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Elevii pot reveni în bănci în localitățile cu incidența mai mică de 3 / Când ajung testele de salivă în școli și cum se va face testarea

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2021

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi, 18 octombrie, că elevii din localitățile unde rata de infectare este mai mică de trei cazuri la mia de locuitori se vor putea întoarce fizic la școală, indiferent de rata de vaccinare din rândul personalului didactic. Totodată, ministrul a explicat cum se va face testarea elevilor înainte de a merge la școală, odată ce testele de salivă vor ajunge în unitățile de învățământ.

„Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun în sensul în care este permisă prezența fizică în școli și grădinițe în localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie. Ziua de referință este vineri, mâine, fără a mai depinde de rata de vaccinare a personalului din învățământ, în localitățile unde rata de infectare este mai mică de 3 la mie”, a anunțat ministrul interimar al Educației într-o conferință de presă susținută joi, 18 noiembrie.

Ministrul a precizat că peste 1.700 de localități au incidența mai mică de trei cazuri de infectare la 1.000 de locuitori.

”Astăzi, 1.724 de localități din România au rata sub trei la mie. La nivel național rata de infectare este joi 4,36 la mie, în București este 4,76 la mie și sunt 18 județe care, în ansamblul lor, au rata de infectare mai mică de 3 la mie. Azi, joi, avem 18 județe în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie. Deci, în mai bine de jumătate din teritoriul țării, rata este sub 3 la mie.

De luni, în aceste localități, toți copiii din grădinițe și școli vor merge cu prezență fizică, fără a ne raporta la rata de vaccinare a personalului din școli”, a adăugat ministrul.

Rate de vaccinare în creștere atât la profesori, cât și la elevi

Cîmpeanu a salutat ratele de vaccinare în creștere atât în rândul cadrelor didactice, cât și al elevilor eligibili – cei care au vârsta peste 12 ani.

„Apreciez evoluția importantă a ratei de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Este important progresul vaccinării elevilor. Sunt 407.000 elevi vaccinați în acest mom, 33% din numărul total de elevi eligibili pentru vaccinare, cei mai mari de 12 ani. Sunt imunizați 117.000 elevi cu vârsta între 12 – 15 ani și 290.000 peste 16 ani”, a completat acesta.

Cum vor fi testați elevii

De asemenea, Cîmpeanu a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care un elev are rezultat pozitiv la testul pe bază de salivă.

„Fiind convis că în seara asta adoptăm hotărârea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare a școlilor, grădinițelor în localitățile unde rata de infectare este mai mică de 3 la mie, mai sunt prevederi care vor completa ordinul comun. Ele vizează modalitatea de testare. Este vorba despre precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor depistați pozitiv în urma testării.

Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, iar elevul aduce rezultatul negativ la testul PCR, el poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face test PCR sau testul PCR confirmă rezultatul pozitiv, elevul rămâne la domiciliu 14 zile”, a declarat el.

Referitor la cum se vor testa elevii – fiecare copil va primi două teste în ziua de vineri, urmând ca elevul să fie testat în zilele de luni și joi, înaintea începerii cursurilor. Școlile vor decide dacă personalul didactic va administra testele sau dacă sarcina le revine părinților.

„La decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau sub supravegherea lor sau în școală. Atunci când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de Ministerul Sănătății.

În acest fel se vor derula lucrurile, școala decide dacă dorește și are condiții, cadre pentru testare în școală. Dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților, oricum sub supravegehrea unor adulți. Rezultatul va fi trimis prin scris sau prin email dirigintelui sau profesorului, persoanei desemante de școală.

Este foarte posibil ca, pentru a acoperi toate situațiile, în ziua de vineri fiecărui copil să i se pună la dispoziție 2 teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinții decid să le facă acasă (testele copiilor – n.red.), evident că nu este nevoie de acordul lor, pentru că ei le administrează. Dacă profesorii de la școală, prin decizia Consiliului de Administrație, consideră că poate fi organizată administrarea testelor la școală, copilul va merge cu testul luni și joi, pentru a fi administrat la școală sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii”, a mai completat ministrul.

Testele de salivă ar urma să ajungă în școli în prima parte a săptămânii viitoare.

În fine, Cîmpeanu a făcut un apel la părinți „să comunice corect rezultatele la teste”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *