Ministerul de Interne pune în dezbatere OUG de modificare a statutului polițistului. Mandatul șefilor Poliției Române, redus la 4 ani
Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii un proiect de OUG care vizează modificarea Statutului polițistului prin care se propune ca mandatul șefilor de Poliție să dureze patru ani. În prezent, acestora li se permite să ocupe funcții de conducere pe termen nelimitat.
Numirea în posturile de vârf ale Poliției Române se face, conform proiectului supus dezbaterii, pentru un
În proiectul supus dezbaterii se arată că cel care are competența de numire a polițistului în funcția de vârf a instituției, poate cere și verificarea modului în care acesta își desfășoară activitatea. După verificare, dacă cel care a solicitat ancheta nu este mulțumit de activitatea polițistului, poate dispune eliberarea sa din funcție.
„În vederea verificării, persoana desemnează o comisie ai cărei membri au funcţia sau gradul profesional cel puţin egală/egal cu cea a poliţistului verificat”, arată sursa citată.
Mandatul șefului Poliției este suspendat pentru următoarele situaţii: numirea pe funcţie de demnitate publică, pe altă funcţie de conducere, are raporturi de serviciu suspendate.
Totodată, mandatul se poate încheia în următoarele condiții: dacă este împlinit termenul, cu prilejul acordării calificativului „satisfăcător” cu ocazia evaluării anuale de serviciu, la constatarea existenţei unei situaţii de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligaţiilor; la cererea persoanei care ocupă funcţia de conducere.
Documentul mai subliniază şi o prevedere care modifică perioada împuternicirii:
„Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului”.
În prezent, împuternicirile durează 6 luni.
„Evenimentele, de dată recentă, au evidenţiat o vulnerabilitate a modului de intervenţie a structurilor implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Consecinţele negative ale situaţiei actuale reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amânate, pentru adaptarea la cerinţele operative. Pe cale de consecinţă, este necesară iniţierea unor măsuri administrative în ceea ce priveşte asigurarea managementului de calitate al structuri, respectiv instituirea unor instrumente care să asigure atât funcţionalitatea prevederilor statutare, cât şi îmbunătăţirea cadrului de organizare şi dezvoltare a carierei poliţistului. Astfel, toate aceste elemente constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se arată în nota de fundamentare.
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you will find 15263 additional Information on that Topic: mainnews.ro/ministerul-de-interne-pune-in-dezbatere-oug-de-modificare/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/ministerul-de-interne-pune-in-dezbatere-oug-de-modificare/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/ministerul-de-interne-pune-in-dezbatere-oug-de-modificare/ […]