Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Elevii din diaspora, bursieri ai statului român, vor beneficia de reducere la evenimentele culturale. Ce a stabilit Comisia pentru Învățământ


Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a adoptat, sâmbătă, 22 aprilie, un amendament  la proiectul Legii învăţământului preuniversitar, care prevede ca elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român, să beneficieze de reducere de 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice pe teritoriul României. 

Dezbaterile s-au blocat, însă, când a venit vorba despre protecția „mamelor minore”, România fiind una dintre țările cu cele mai multe cazuri de sarcină în rândul minorelor. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că dezbaterile vor fi reluate, luni, 24 aprilie.

„Considerăm că avem nevoie de un cadru legislativ care, pe de o parte, să permită participarea elevelor gravide cât mai mult la anul şcolar şi, evident, descurajarea oricăror posibile segregări sau discriminări. De asemenea, cred că avem nevoie de o susţinere, inclusiv din punctul de vedere al colaborării cu întreaga familie, să nu abandoneze şcoala şi avem nevoie de măsuri de stimulare a revenirii în spaţiul şcolar. (…) Vă propunem să revenim cu o propunere de modificare a anumitor articole în secţiunile dedicate prevenirii abandonului şi încurajării participării la educaţie şi să nu le avem la o secţiune care, fiind atât de pliată pe specificul şcolii din spital, ar putea să nu răspundă nevoilor reale ale acestei categorii defavorizate”, a precizat Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ieri, Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a fost de acord să introducă exmatricularea în cazul situațiilor grave, în cazul elevilor de gimnaziu. Detalii puteți citi aici.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că Legile Educației trebuie să fie aprobate până în vară, astfel încât România să nu rateze fondurile alocate prin PNRR(Planul Național de Redresare și Reziliență).

CITEȘTE ȘI: Ligia Deca, în şedinţa PNL: Legile educaţiei trebuie aprobate până în luna iunie, vom pierde banii din PNRR dacă nu o facem – SURSE

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii