Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Elevii cer ca școlile să decidă singure dacă se închid sau nu când rata trece de 6 la mie: Nu le transformați în paturi ATI

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2021

Consiliul Național al Elevilor cere ca închiderea școlilor să fie decisă de Consiliul de Administrație al unității școlare, în contextul în care unitățile de învățământ nu se mai închid automat odată ce incidența cazurilor în ultimele 14 zile trece de pragul de 6 la mia de locuitori. 

„Lipsa testării periodice din școli, neglijența față de măsurile suplimentare de protecție pentru elevii cu boli cronice asociate și pragurile mult prea ridicate la care se închid unitățile de învățământ vor duce, în continuare, la vieți puse în pericol. De aceea, Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de funcționare a școlilor în localitățile unde rata de incidență depășește valoarea de 6 la mia de locuitori.

Este important ca particularitățile fiecărei unități de învățământ să fie luate în considerare, ținând cont de infrastructura disponibilă, mijloacele de testare disponibile sau numărul de infectări înregistrate. Pragul de 50% din numărul total de clase aflate în online pentru schimbarea scenariului de funcționare al întregii școli nu ține cont de acești factori, ci, de multe ori, pune în pericol sănătatea elevilor chiar și în unitățile de învățământ unde acesta nu este atins”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Astfel, elevii le cer decidenților să „nu transforme școlile în paturi de ATI”.

Între altele, sursa citată subliniază că menținerea școlilor deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea virusului. În plus, testarea rapidă a elevilor se poate face doar la solicitarea acestora și cu aprobarea părintelui, momentan testele pe baxă de salivă nefiind utilizate în școli.

CNSU a aprobat chiar astăzi (sâmbătă, 9 octombrie) utilizarea acestui tip de teste în unitățile școlare și a dat undă verde achiziției a 70 de milioane de bucăți.

Astfel, Consiliul Național al Elevilor solicită ca decizia închiderii școlilor aflate în localități unde incidența este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituții, respectiv la decizia Consiliului de Administrație, în baza principiului descentralizării.

Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, a declarat pentru Main News că ar fi iresponsabilă menținerea școlilor deschise în condițiile în care nu se știe când vor ajunge testele pe bază de salivă în școli.

„Ideea este că până acum am cerut ca aceste teste să ajungă în școli și vedem că se întârzie foarte mult cu dotarea școlilor cu teste non-invazive și din ce în ce mai multe școli se închid pe bandă rulantă, pentru că nu există testare frecventă pentru elevi și profesori. Am soclitat de la început și am fost de acord ca școlile să rămână deschise peste pragul de 6 la mie, să se închidă ultimele practic, cu condiția unei testări periodice.

Ori noi am văzut că abia astăzi a fost aprobată în CNSU achiziția. Apoi, urmează licitații și încheieri de contracte, pentru ca ele să ajungă în școli, ceea ce înseamnă foarte mult timp. Tocmai pe fondul izbucnirii valului 4, vedem din ce în ce mai multe cazuri în rândul copiilor, este pur și simplu iresponsabil să menținem școlile deschise în continuare dacă nu asigurăm nicio măsură suplimentară de sprijin pentru elevi”, a declarat pentru Main News Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Totodată, reprezentantul elevilor a explicat că școlile sunt cele mai în măsură să decidă când se închid sau nu, pentru că membrii Consiliilor de Administrație știu exact situația cu care se confruntă și dacă regulile sanitare sunt respectate în unitățile școlare.

„La momentul de față nu putem să le ținem deschise într-un mod iresponsabil. E o lipsă totală de infrastructură în școli (…) cea mai bună decizie ar fi ca școala să poată hotărî de una singură dacă se închide sau nu, în localitățile cu peste 6 la mie. Cel mai bine cunosc situația școlie, cei care sunt acolo – profesorii, părinții, elevii, cei care merg zilnic la școală și știu cu ce se confruntă, câte cazuri sunt în școală și dacă se respectă măsurile.

Nu ai cum să prevezi toate scenariile care pot apărea la nivel local în teritoriu. Sunt anumite particularități de care școlile ar trebui să țină cont individual și, atunci, în localitățile cu rată mare de infectare am solicitat ca școlile să poată decide singure dacă se închid sau nu, pentru că ei știu cel mai bine ce e acolo”, a mai afirmat Silviu Morcan pentru Main News.

În context, amintim că și Federația Națională a Părinților a cerut vineri, 8 octombrie, ca școlile să poată trece la cursuri în sistem online prin decizia Consiliului de Administrație. Federația a transmis o adresă ministerelor Educației și Sănătății în care a cerut să modifice legislația pentru a permite acest lucru.

Situația din școli

În data de 6 octombrie, potrivit Ministerului Educației, situația epidemiologică în unitățile de învățământ preuniversitar era următoarea: 

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 12.978;
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 4.392 de persoane
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 11.090;
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 278.024;
  • Școli cu activitate integral online: 121.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW