Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Elevii au protestat în fața Ministerului Sănătății / Sorin Cîmpeanu cere să existe teste în școli

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a cerut marți, 14 decembrie, „să existe teste în școli”. Solicitarea este făcută în condițiile în care a doua săptămână de testare a elevilor a provocat haos în unitățile școlare, întrucât testele pe bază de salivă sunt insuficiente pentru toți elevii. Reprezentanți ai elevilor au protestat astăzi în fața Ministerului Sănătății din cauza întârzierilor testelor de salivă. 

Ministrul a explicat că, potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), trebuie achiziționae 70 de milioane de teste pe bază de salivă, astfel încât să fie asigurată testarea de două ori pe săptămână a elevilor și personalului din școli.

„Ministerul Educației solicită, alături de elevi, să existe teste în școli. Primul-ministru cere același lucru. Există o hotărâre a CNSU care spune că trebuie achiziționate 70 de milioane de teste pentru testarea de 2 ori pe săptămână. Trebuie testați toți elevii și preșcolarii, personalul didactic și nedidactic. Există o decizie CNSU care trebuie pusă în aplicare! IGSU ne-a asigurat că face toate demersurile pentru a primi testele”, a declarat marți, 14 decembrie, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Referitor la faptul că o parte dintre teste au ajuns foarte târziu în unitățile de învățământ și, practic, nu a mai fost timp ca acestea să fie predate părinților pentru a-și testa copiii, ministrul a făcut referire și la faptul că testele vin oricum neasamblate și, prin urmare, se mai întârzie și cu predarea acestora către părinți odată ce ajung testele în unitățile școlare.

„Din momentul în care școlile primesc testele, având în vedere operațiunea suplimentară de asamblare, care se face cu maximă celeritate, din acel moment pot ajunge la elevi. Tot profesorii asamblează testele, nu altcineva lucrează la asamblarea lor.

Am vorbit cu ministrul Sănătății, să existe o flexibilizare a zilelor de testare, să nu fie doar zilele de luni și joi, ci să fie testare de 2 ori pe săptămână, la interval de 2 zile între teste”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

De menționat este că, în prima săptămână de testare, 6-12 decembrie, testarea elevilor s-a făcut în zilele de luni și marți. Duminică seara, însă, având în vedere întârzierea testelor, Ministerul Educației a anunțat că testarea în săptămâna 13-19 decembrie se va face în zilele de marți și joi.

Întrebat dacă suntem în grafic în condițiile în care în unele unități școlare se face prima testare din această săptămână abia miercuri dimineață, Cîmpeanu a răspuns: „Suntem în întârziere, dar insist pe nevoia de testare de două ori pe săptămână, avem o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni”, a replicat el.

Acum, se pare că se poate face și în zilele de miercuri și vineri, atât timp cât există această perioadă de 2 zile între administrarea testelor.

Sorin Cîmpeanu a mai arătat că ministerul pe care îl conduce nu se poate pronunța asupra eficacității acestor teste, în condițiile în care zeci de rezultate pozitive au fost infirmate prin testarea RT-PCR, pentru că asta ar însemna „să ne depășim atribuțiile, iar acest lucru se numește abuz în serviciu”.

„Nu ne pronunțăm asupra eficienței testelor, pentru că nu avem competența. Nu vrem să ne depășim atribuțiile, se cheamă abuz în serviciu”, a mai punctat ministrul Educației.

Ministerul Educaţiei a anunţat luni, 13 decembrie, că după prima săptămână de testare a elevilor cu teste pe bază de salivă au fost raportate, în total, 176 de rezultate pozitive. 45 au fost confirmate ulterior prin testarea RT-PCR.

În schimb, alte 85 de rezultate pozitive au fost infirmate, iar pentru 46 de teste încă nu au fost raportate rezultatele.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW