Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Edmond Niculușcă: Există riscul ca 25.000 de oameni să moară în București în cazul unui seism de tipul celui din 4 martie 1977

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 martie 2021

La 44 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977, Directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Edmond Niculușcă, atrage atenția că Bucureștiul este nepregătit pentru un seism de acest tip, existând riscul ca peste 25.000 de persoane să-și piardă viața.

Niculușcă arată cu degetul spre fosta administrație pentru problemele financiare cu care se confruntă Capitala.

„La 44 de ani de la ultimul cutremur major, de la Administrația pentru Consolidări pe care o conduc acum, lucrurile se văd foarte complicat. Am găsit aici o datorie de peste 12.000.000 lei, cele mai multe către companiile municipale, conturile blocate pe secțiunea de investiții, zeci de proiecte de consolidare, adică mii de apartamente, cu zeci de mii de locuitori în ele, blocate încă din anii 2005-2009, și riscul ca peste 25.000 oameni să moară în București în cazul unui seism de tipul celui din 4 martie 1977”, a scris Edmond Niculușcă, pe Facebook.

Finanțarea lucrărilor de consolidare, cea mai mare problemă

Pentru finanțarea lucrărilor de consolidare, Edmond Niculușcă solicită Guvernului să permită depășirea gradului de îndatorare pentru Primăria Capitalei, aflată în prezent în imposibilitatea de a face investiții, având poprire pe conturi.

„Reducerea riscului seismic este o chestiune de primă urgență și-mi exprim încrederea că Guvernul va face o excepție pentru noi, Primăria Capitalei, și că vom putea depăși pragul de îndatorare. La mijloc nu sunt doar clădiri, este viața semenilor noștri. Am deschis un dialog extraordinar de constructiv cu instituții financiare europene pentru a găsi surse de finanțare pentru consolidarea unui număr important de imobile din București. Lucrăm la asta zilnic și am încredere că toată lumea va înțelege că acest împrumut pe care îl negociem, dincolo de faptul că e o sursă de dezvoltare, poate salva clădiri și vieți omenești. În paralel, lucrăm cu Ministerul Dezvoltării și Unitatea de Management a Proiectului de la Ministerul Culturii pentru identificarea de soluții de finanțare a imobilelor cu risc seismic din București”, a mai spus Edmond Niculușcă.

La 44 de ani de la ultimul cutremur major, de la Administrația pentru Consolidări pe care o conduc acum, lucrurile se…

Publicată de Edmond Niculușcă pe Miercuri, 3 martie 2021

Context

Pe 4 martie 1977 s-a produs cel mai devastator cutremur din istoria României, având o magnitudine de 7,2 pe scara Richter și o durară de 55 secunde. Cel puțin 1.570 de persoane și-au pierdut viața, alte 11.000 au fost rănite iar 35.000 de locuințe au fost distruse. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în București.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com