Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

După Iohannis, și premierul Ciucă susține că inflaţia este generată de conflictul din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 12 mai 2022

Premierul Nicolae Ciucă a susținut joi, 12 mai, că inflaţia uriașă este generată de războiul din Ucraina, evocând, între altele, și creşterea preţurilor la energie, gaze și produsele alimentare, „dar cauza principală este războiul din Ucraina”. Premierul menține, astfel, același mesaj ca președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că „Putin este de vină”, referindu-se la președintele Federației Ruse.

„Motivele creşterii inflaţiei, din discuţiile pe care le-am avut, sunt creşterea preţului la energie, creşterea preţului la gaze, creşterea preţului la produsele alimentare, întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi, desigur, peste toate, cauza principală care este războiul din Ucraina”, a explicat șeful Executivului despre creşterile de preţuri şi creşterea inflaţiei.

Anterior, președintele Iohannis declarase că „războiul lui Putin” este principala cauză pentru creșterea inflației.

„Am toată încredea că Guvernul va lua toate măsurile care se impun. Toate aceste probleme nu au apărut pentru că cineva în România nu și-a făcut treaba. Toate acestea au o singură cauză, iar această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize, însă problema nu este una românească, ci este una globală. Aceste chestiuni trebuie tratate. Am avut și aseară o discuție cu premierul, în care mi-a prezentat măsurile pe care le planifică”, a declarat joi, 12 mai, șeful statului.

Totodată, liderul statului a ținut să ia apărarea Cabinetului Ciucă în acest caz. Iohannis a susținut că Executivul a găsit „soluții bune”.

„Nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice, vinovat este Putin. Acest Guvern își dă silința și a găsit soluții bune. Este o încercare grea prin care trecem. Eu cred că toată lumea va resimți. Plătim mai mult pentru benzină, pentru alimente și noi trebuie să fim mai atenți pentru cum cheltuim. Se lucrează și la anumite scheme de compensare la pensii și la salarii. (…) Noi ne împrumutăm mai scump pentru că avem o inflație mai mare. Inflația mai mare a venit din cauza prețurilor mai mari. Orice comparație este lipsită de sens. Nu încercați să căutați vinovații în politică”, a mai afirmat acesta.

Context

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat miercuri, 11 mai, că rata inflației a ajuns la aproape 14%. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, în vreme ce rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%.

Conform aceleiași surse, în ceea ce privește alimentele, cele mai mari scumpiri în ultimul an s-au înregistrat la:

cartofi – 41,8%
ulei – 38,1%
mălai – 28,1%
făină – 26,7%
legume şi conserve de legume – 21,6%
brânză – 14,7%

În cazul mărfurilor sau serviciilor nealimentare, cele mai importante scumpiri în ultimul an au fost la:

gaze naturale – 85%
combustibili – 35,6%
energie termică – 22%
energie electrică – 18,8%
transportul aerian – 19,3%
servicii poștale – 17,5%

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *