Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Drumul Expres Craiova – Pitești: Dorinel Umbrărescu a câștigat din nou licitația pentru construcția lotului 4

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 februarie 2021

Consorțiul de firme controlat de Dorinel Umbrărescu a câștigat licitația pentru construcția lotului 4 din Drumul Expres Craiova-Pitești. Contractul valorează 617 milioane de lei, bani ce provin din fonduri europene, iar durata este de 36 de luni, din care termenul prevăzut pentru execuția lucrărilor este de 24 de luni. 

Ofertantul desemnat caștigător este ASOCIEREA S.C. SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. (S.C. SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – Lider de asociere), cu preţul de 617.080.915,60 Lei fără TVA”, potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Lotul 4, între Colonești și Pitești, are o lungime de 31,8 km, iar contractul prevede 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor.

Traseul acestui drum expres se desfășoară pe teritoriul Județului Argeș și începe la sud de localitatea Lunca Corbului (km 89+300), traversează localitățile Albota și Costești, ocolește pe la sud localitatea Bradu, după care se racordează la Autostrada A1, București – Pitești, la km 121+185”, arată CNAIR.

Licitație reluată

În urma unui memorandum adoptat de Guvern, CNAIR a semnat pe 16 septembrie 2020 contractele pentru proiectarea și execuția tronsoanelor 3 și 4 din Drumul Expres Craiova -Pitești (DX 12) cu consorțiul de firme ale lui Dorinel Umbrărescu, cu toate că mai erau contestații nesoluționate pe rolul Curții de Apel București. Decizia, una inedită în România, este acoperită de legea 101/2016, prin care autoritățile pot încheia contractele după deciziile Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), fără a mai aștepta verdictul definitiv al instanței.

CNSC a respins pe 24 august contestațiile formulate de China Railway și Mapa Insaat la licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești. De asemenea, pe 27 august, CNSC a respins pe 27 august contestațiile China Railway, Mapa Insaat și Rizzani de Eccher pentru tronsonul 4. Ulterior, aceste companii au contestat decizia la Curtea de Apel București.

Pe 17 noiembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea atribuirii și reevaluarea ofertelor la licitația pentru proiectare și execuție a lotului 4, iar procedura de licitație a fost reluată.

Tronsonul 4 Colonești – A1 

Constructor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade

Cost: 617 milioane lei fără TVA

Finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile

Lungime: 31,88 km

Durata: 36 luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție.

Garanția lucrărilor: 10 ani

Stadiul lucrărilor

Drumul Expres Craiova – Pitești are o lungime de 121,115 km și este împărțit în patru tronsoane.

– lotul 1 (17 km) are ca termen de finalizare anul 2022 – săptămâna aceasta am emis penultima autorizație de construire, constructorul are front de lucru pe 80% din tronson, vom finaliza curând ultimele exproprieri și pentru cei 3km unde încă nu se lucrează;

– pe lotul 2 – Balș-Slatina – se lucrează cu peste 700 de oameni și utilaje la cei 40 de km ai tronsonului. Stadiul este de circa 60%, așa că ne așteptăm ca acest lot să fie gata la final acestui an, conform promisiunii constructorului!

– pe lotul 3 – Slatina-Colonești – constructorul român (același ca pe loturile 2 și 4) face organizarea de șantier, iar în martie încep din plin lucrările, care se vor finaliza tot în 2022”, a precizat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Încă o veste bună pentru Drumul Expres DX12 Craiova-Pitești – a doua pe această săptămână.

Tocmai a fost anunțat…

Publicată de Cătălin Drulă pe Miercuri, 24 februarie 2021

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *