Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

POLITICO: Trump și Putin urmăresc o înțelegere prin care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 iulie 2024 Etichete: , , ,

Donald Trump a amenințat frecvent că va părăsi NATO, ceea ce i-a făcut pe mulți critici să creadă că o va face dacă va fi reales. Cu toate acestea, interviurile cu foști oficiali ai lui Trump și experți în domeniul apărării sugerează că este puțin probabil ca acesta să părăsească definitiv NATO. În schimb, Trump ar cere țărilor europene să își majoreze semnificativ cheltuielile pentru NATO și ar face presiuni pentru o „reorientare radicală” a alianței, ceea ce ar putea avea în continuare un impact profund asupra viitorului NATO.

„Nu prea mai avem de ales”, a declarat Caldwell pentru POLITICO Magazine, citând creșterea datoriei SUA, recrutarea militară slabă și o bază industrială de apărare care nu poate ține pasul cu provocările Rusiei și Chinei.

Trump și campania sa nu au numit încă o nouă echipă de securitate națională și nu au schițat un nou program pentru NATO. Deși nu au răspuns solicitărilor de comentarii, există o dezbatere continuă în cercul lui Trump cu privire la cât de agresiv să împingă țările europene către o structură de securitate mai apropiată de preferințele lui Trump. Potrivit foștilor oficiali și experți, SUA și-ar menține umbrela nucleară deasupra Europei, păstrând puterea aeriană și bazele din Germania, Anglia și Turcia, precum și forțele navale. Cu toate acestea, majoritatea forțelor terestre, cum ar fi infanteria și artileria, ar fi transferate sub control european. Acest plan, sugerat într-un articol din februarie 2023 al Centrului pentru reînnoirea Americii, afiliat lui Trump, a obținut între timp un consens mai detaliat în rândul susținătorilor lui Trump.

Planul emergent al lui Trump pentru NATO include un sistem pe două niveluri propus de generalul locotenent în retragere Keith Kellogg. În cadrul acestui sistem, membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivul de 2 % din PIB pentru cheltuielile de apărare nu ar primi garanții de apărare și securitate din partea SUA. Această abordare sfidează articolul 5 din tratatul NATO, care impune membrilor să ajute orice membru atacat, deși nu impune forța militară. Trump a criticat aliații NATO pentru că nu îndeplinesc obiectivul de cheltuieli și a sugerat un atac al Rusiei asupra membrilor care nu se conformează.

O rezolvare a conflictului din Ucraina face, de asemenea, parte din strategia lui Trump privind NATO. Acesta are în vedere o înțelegere prin care NATO să accepte să nu se mai extindă spre est, în special în Ucraina și Georgia, și să negocieze cu Putin păstrarea teritoriului ucrainean. Această abordare înseamnă o schimbare radicală în operațiunile NATO, pentru care mulți critici susțin că Europa nu este pregătită.

SUA, care contribuie semnificativ la NATO cu aproximativ 860 de miliarde de dolari în cheltuieli pentru apărare (68% din totalul NATO în 2023), joacă un rol crucial în alianță. Aceste cheltuieli, în jur de 3,5 % din PIB-ul SUA, finanțează în mare parte apărarea europeană, deși Pentagonul nu a dezvăluit suma exactă.

Primul test al intențiilor lui Trump cu privire la NATO, în cazul în care ar câștiga un nou mandat, ar fi modul în care va gestiona războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei. Statele Unite și-au intensificat rolul central în NATO de la începutul războiului din Ucraina, trimițând 20 000 de soldați suplimentari în Europa (pentru un total de 100 000), în plus față de noile capacități aeriene, terestre, maritime, cibernetice și spațiale. Potrivit celor doi experți în securitate națională afiliați lui Trump, familiarizați cu gândirea din cercul restrâns al lui Trump, prezumtivul candidat al Partidului Republican ia acum în considerare încheierea unui acord cu Putin privind țările care ar putea adera la NATO, în special Ucraina și Georgia. Un astfel de plan ar anula promisiunea vagă a NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei – o politică pe care Biden a continuat-o, deși fără a se angaja asupra unui calendar.

La 14 iunie, Putin a declarat că Rusia ar fi pregătită să negocieze încetarea războiului dacă Ucraina renunță la orice ambiție de a adera la NATO și își retrage trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le-a revendicat ca fiind ale sale. Întrebat în dezbaterea cu Biden din 27 iunie dacă astfel de condiții sunt acceptabile, Trump a răspuns: „Nu, nu sunt acceptabile. Dar uite, acesta este un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”.

Criticii spun că presarea Ucrainei să cedeze teritoriul nu ar face decât să justifice acapararea oribilă și criminală de terenuri de către Putin. Dar Trump a arătat clar că are la fel de puțină dragoste pentru Ucraina ca și pentru NATO, spunându-i președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, în timpul vizitei sale la Capitoliu în iunie, că Ucraina „nu va fi niciodată alături de noi” și că „ar trebui să ne plătim mai mult trupele în loc să trimitem 60 de miliarde de dolari Ucrainei”, conform unui tweet al reprezentantului republican Matt Gaetz. Un alt reprezentant al republicanilor, Don Bacon, a declarat reporterilor, relatând aceeași conversație, că Trump a fost disprețuitor față de obiectivul Kievului de a-i alunga pe ruși, care a fost politica de nezdruncinat a lui Biden. „El a spus, dacă Ucraina câștigă, care va fi beneficiul?” a spus Bacon.

foto: X CNN

Comentarii