Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Drulă acuză INS de manipularea cifrelor privind economia / Ministrul finanțelor: Este ușor să arunci cu noroi

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat Institutul Național de Statistică de manipularea datelor privind evoluția economiei, după ce instituția a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru primele două trimestre ale acestui an. Ministrului finanțelor, Adrian Câciu, a negat aceste acuzații. 

Institutul Național de Statistică a raportat marți, 15 noiembrie, o creștere economică de 1,3% în trimestrul III (iulie – septembrie), asta după ce estimarea a redus baza de raportare. Concret, evoluția pe trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, a fost redusă de la 6,4% la 4,4%, în vreme ce cea pentru trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, de la 5% la 3,9%.

Cu alte cuvinte, dacă INS nu ar fi redus baza de raportare, am fi asistat practic la o stagnarea a economiei, așa cum anticipase Banca Națională a României.

Drulă: INS manipulează cifrele

În aceste condiții, au apărut și speculații. Președintele USR, Cătălin Drulă a acuzat Institutul că manipulează datele pentru a face pe plac executivului.

„INS manipulează cifrele privind economia ca să raporteze șeful Ciucă recorduri inexistente de creștere economică. Acum câteva luni, economiștii serioși și presa de specialitate se întrebau de unde veneau creșterile economice record raportate de Institutul de Statistică din subordinea lui Ciucă. Ieri, INS a dat răspunsul: de fapt, nu erau. Da, da, ați citit bine, au revizuit din urmă toate valorile pentru PIB pe baza cărora acum 3 luni, 6 luni, etc anunțau recorduri la hectar. Le-au dat în jos retroactiv. Creșterea economică nu era de 5,3%, ci de 1,5%. Au mințit o țară întreagă”, a acuzat Cătălin Drulă:

Ministrul finanțelor neagă acuzațiile

În schimb, ministrul finanțelor, social-democratul Adrian Câciu, susține că nu sunt probleme în ceea ce privește raportările INS.

„De ce nu se uită la prognoza Comisiei Europene. Este ușor să arunci cu noroi într-o instituție națională. Ceea ce ne spune INS este mult mai prudent decât ne spune Comisia Europeană și FMI. (…) Ne-a surprins și pe noi creșterea economică din trimestrul întâi. Nu cred că au greșit, cred că au aplicat alt model econometric”, a declarat Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW