Saturday, December 5, 2020
Jurnalism corect


Verificări la 4 penitenciare din țară. ANP ia primele măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2019 Etichete: , ,

Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că, duminică, specialiștii au făcut verificări la patru penitenciare din țară, din care două din București. De asemenea, ANP se pregătește să ia primele măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, după ce legea recursului compensatoriu a fost abrogată, recent, în Parlament. 

„Vă informăm că, astăzi, 22.12.2019, echipe de specialiști de la nivelul aparatului central al Administrației Naționale a Penitenciarelor s-au deplasat la penitenciarele Mioveni, Găești, București-Rahova și București-Jilava, în vederea verificării modului de desfășurare a activităților specifice siguranței deținerii și regimului penitenciar, a stării administrativ-gospodărești, a modului de organizare a programului zilnic, precum și a calității hranei distribuite persoanelor aflate în custodie”, transmite ANP, printr-un comunicat de presă.

Administrația Națională a Penitenciarelor are câteva idei pentru implementarea unor măsuri pe termen scurt de îmbunătățire a condițiilor de detenție. Concret, ANP a cerut de la toate unitățile subordonate, rapoarte și fotografii care să arate cu exactitate condițiile din penitenciare.

„Prezenta centralizare facilitează stabilirea promptă și unitară a principalelor deficiențe și, implicit, a măsurilor de optimizare, constituind o activitate complementară celor de verificare și sprijin desfășurate în unitățile subordonate”, transmite ANP.

România a fost condamnată, în 2017, de către CEDO, pentru condițiile proaste din penitenciare. Guvernul de la acea vreme se angajeze să respecte un plan de măsuri pentru îmbunătățirea situației, care însă nu a fost respectat. Una din soluțiile găsite pentru supraaglomerarea din închisorile românești a fost recursul compensatoriu, o lege prin care 22.917 de deținuți, din care peste 1 000 închiși pentru crimă, au fost eliberați.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, gradul de aglomerare din închisori este, în 2019, de 112,47%, capacitatea de cazare fiind de 18.262 de locuri, raportat la un spațiu minim de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut.

Legea pentru abrogarea recursului compensatoriu a fost adoptată pe 4 decembrie 2019.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW