Două minciuni mari cât două spitale. Ce a semnat de fapt miercuri, în prezența premierului Ciolacu, ministrul sănătății
Guvernul a anunțat miercuri semnarea contractelor pentru execuția spitalelor regionale de la Iași și Cluj. În realitate, în valoare totală de sub 80 milioane de lei, adică circa 1% din costul estimat al celor două proiecte, acestea prevăd doar execuția unor lucrări preliminare pentru viitoarelor unități sanitare.
„Prin semnarea contractelor de construire a spitalelor regionale de urgență Iași și Cluj îndeplinim o promisiune făcută de clasa politică de mai bine de 15 ani”, a susținut miercuri premierul Marcel Ciolacu, în discursul său. Imediat, măreața veste a făcut înconjurul internetului și al televiziunilor de știri. De la publicații cu afinitate politică clară până la cele independente, toată lumea a susținut în cor că începe construcția spitalelor regionale.
Laude pentru nimic
Practic, asta se și înțelegea, dacă cineva i-ar fi ascultat doar pe premierul Marcel Ciolacu și pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
„Proiectele tehnice au durat circa un an de zile pentru fiecare dintre cele trei spitale. Au fost încheiate, sunt proiecte foarte complexe, aceste proiecte tehnice necesită foarte multe tipuri de autorizații din partea autorităților locale și cred că trebuie să le mulțumim și autorităților locale pentru faptul că toate aceste avize și autorizații au fost obținute și am finalizat licitațiile pentru începerea propriu-zisă a construcției la Cluj și la Iași, urmând ca, în perioada imediat următoare, același lucru să se întâmple și pentru Craiova. Termenul de execuție cred că este de 48 luni pentru aceste spitale regionale, care sunt cele mai complexe din România”, a declarat Alexandru Rafila.
„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Trecând peste inadvertențele din discurile celor doi oficiali legate de termene, chiar și în comunicatul oficial transmis de Guvern sunt invocate valorile estimate ale celor două investiții, adică în jur de 6,6 miliarde de lei. Practic, asta s-ar traduce că, în sfârșit, după atâta amar de vreme, încep lucrările la celebrele spitalele regionale.
Ce s-a semnat de fapt
Din păcate, realitatea este cu totul alta. Contractele încheiate la Palatul Victoria prevăd doar câteva lucrări preliminare, de mică amploare.
Concret, pentru spitalul Regional Iași, vor fi executate lucrări de organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii și lucrări de deviere a utilităților. Valoarea este de 26,6 milioane lei, fără TVA. Constructorul, Ness Proiect Europe, ar trebui să termine totul în 4 luni.
Situația este similară și pentru Spitalul Regional Cluj. În cadrul contractului, încheiat cu Ubitech Construcții, urmează să fie realizate lucrări de împrejmuire, lucrări pentru relocarea/protecția utilităților, excavare grosieră, pereți mulați si ziduri de sprijin, acces carosabil temporar, organizare de șantier și eventuale lucrări de mentenanță și supraveghere. Valoarea acestuia este un pic mai mare, adică în jur de 52 milioane lei, fără TVA, iar durata execuției de 8 luni.
Cu alte cuvinte, nimic despre execuția lucrărilor principale. Pentru acestea urmează să fie lansate alte licitații, iar valoarea estimată este de 6,6 miliarde lei, adică de 82 de ori mai mare decât cea a lucrărilor preliminare. Așa cum a menționat ministrul sănătății, execuția ar trebui să dureze 4 ani. Prin urmare, cel mai probabil, cele două spitale regionale nu vor fi gata pentru a primi pacienți mai devreme de 2030.
Comentarii