Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Dosarul vizitei în SUA: Afacerist american, despre Dragnea: Să se simtă confortabil, ca și cum e regizorul / Ce spun procurorii DNA despre influența pe care fostul șef al PSD o avea asupra lui Sorin Grindeanu

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 mai 2021

Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au fost prezentați în fața lui Eliott Broidy, apropiat al fostului președinte Donald Trump, drept „personaje importante din Guvernul României”, potrivit unor declarații date de un alt om de afaceri american pentru FBI, arată DNA, în rechizitoriul obținut de Main News, prin care fostul președinte al PSD a fost trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA din anul 2017.

Din cuprinsul declarațiilor date de Steve Loglisci și consemnate de autoritățile americane – FBI, sub acest aspect, au rezultat următoarele: „Loglisci l-a sunat pe Broidy pentru a obține biletele la Inaugurare, iar Broidy a dorit să știe cine erau persoanele care primeau biletele. Loglisci i-a spus lui Broidy că biletele erau pentru „personaje importante” din Guvernul României și Broidy a spus „nicio problemă”. Burci i-a spus lui Loglisci că Dragnea era foarte important pentru România și pentru Burci și că Burci dorea ca Dragnea să participe la inaugurare. Broidy nu „știa unde e Bucureștiul”, dar a afirmat că poate obține niște bilete”, potrivit rechizitoriului DNA, obținut de Main News.

Omul de afaceri american Steve Loglisci l-a contactat pe Eliott Broidy, apropiat al fostului președinte Donald Trump și vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare, pentru a face rost de bilete la Ceremonia de Investire a Președintelui SUA pentru „persoane foarte importante din politica românească”, arată procurorii.

DNA: Invitația, depusă la Camera Deputaților fără antet

Potrivit DNA, invitația pentru Ceremonia de investire are înscrisă în antet denumirea și adresa fondului de investiții controlat de Eliott Broidy.

În documentele puse la dispoziția DNA de către Camera Deputaților se regăsește invitația însă, din cuprinsul ei lipsește antetul conținând denumirea și adresa fondului de investiții controlat de Eliott Broidy, Broidy Capital Management”, a precizat sursa citată.

Procurorii susțin că Dragnea a recurs la acest gest în momentul în care a înregistrat invitația la Camera Deputaților pentru a ascunde că ar fi fost trimisă de un grup de interese economice din categoria fondurilor de investiții internaționale.

Redăm o parte din cuprinsul invitației, așa cum reiese din rechizitoriul DNA

Broidy Capital Management 

1801 Century Park East, Apartament 2150, Los Angeles, CA 90067 / Telefon: 310-553-5050 Fax: 310-388-4610

13 ianuarie 2017

Domnule Liviu Dragnea

Președintele Camerei Deputaților și Președintele PSD

În calitate de vicepreședinte al Comitetului prezidențial de inaugurare, este plăcerea mea să fiți invitatul meu la Inaugurarea celui de-al 45-lea Președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump. Atașat vă rugăm să găsiți o invitație oficială la Inaugurare. Invitațiile la evenimentele specifice planificate de-a lungul săptămânii vor urma într-o scrisoare separată. Vă rog să vă planificați călătoria pentru a ajunge la Washington DC în ziua de marți, 17 ianuarie 2017 și să rămâneți până sâmbătă, 21 ianuarie”, este o parte din cuprinsul invitației primită de Liviu Dragnea.

„Liviu să se simtă confortabil, ca și cum este regizorul”

Un alt episod cuprins în rechizitoriul DNA, din seara de 16-17 ianuarie 2017, arată că Steve Loglisci l-a informat pe Eliott Broidy că bugetul de stat al României pe anul 2017 avea să fie votat în cel mai scurt timp, urmând să cuprindă măsurile din programul de guvernare al PSD.

Eliott Broidy i-a răspuns că el este interesat de analiza informațiilor, informații din surse deschise (OSINT) și eforturi antiteroriste, iar Steve Loglisci l-a sfătuit să forțeze la maxim și să dezvolte relația cu Liviu Dragnea pentru a deveni prieteni”, potrivit rechizitoriului.

Ulterior, Loglisci l-ar fi rugat pe Broidy să îl facă pe Liviu Dragnea să se simtă „confortabil, ca și cum el este regizorul”, dar și să înțeleagă că afaceriștii Eliott Broidy și Cristi Burci îl pot ajuta cu contacte și accesul la cel mai înalt nivel.

De asemenea, în același email s-a menționat faptul că „Liviu Dragnea poate să transfere structura de putere și să facă partidele politice și parlamentul epicentrul puterii din nou” iar proiectele economice menționate ca fiind de interes pentru „asocierea” formată de Eliott Broidy, Steve Loglisci și Cristian Burci sunt: fondul suveran, dezvoltarea infrastructurii și achizițiile în domeniul militar sau de informații”, susțin procurorii.

DNA: Influența asupra lui Dragnea asupra lui Grindeanu, acceptată reciproc și observată de terți

Procurorii DNA prezintă o cină la care prim-ministrul României de atunci, Sorin Grindeanu, a luat parte, în casa afaceristului Cristian Burci, trimis la rândul său în judecată de Parchetul Anticorupție. La cina respectivă, din 24 aprilie 2017, au mai participat și Liviu Dragnea și Eliott Broidy.

În perioada respectivă, societatea Circinus LLC SUA, condusă de Eliott Broidy, organizase mai multe prezentări a capabilităților tehnice și a ofertei sale de afaceri către MApN și MAI, au precizat anchetatorii.

Martorul (n.r. Sorin Grindeanu) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demonstra lui Cristian Burci și Eliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interesele pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, potrivit rechizitoriului.

Anchetatorii susțin că Liviu Dragnea ar fi adoptat o conduită de tip „școală” pentru infracțiunea de trafic de influență față de premierul de atunci, Sorin Grindeanu.

În plus, Liviu Dragnea a profitat în mod conștient și de autoritatea sa asupra lui Sorin Grindeanu, mod de raportate acceptat reciproc și observat în unanim de terți, inclusiv și mai ales de cumpărătorul de influență, Cristian Burci, fapt ce a întărit și mai mult convingerea acestuia că va reuși în demersul său. Aceeași constatare a avut-o și Eliott Broidy, care a afirmat, cu ocazia audierii sale de către autoritățile americane, că a perceput relația dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu ca fiind una de autoritate a lui Liviu Dragnea asupra lui Sorin Grindeanu”, arată DNA.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Procurorii DNA, despre episodul celebrei fotografii cu Dragnea, Grindeanu și Trump: Au schimbat câteva replici de curtoazie / Șeful PSD s-a lăudat că a participat la o cină în format restrâns cu președintele SUA

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Noi detalii din dosarul vizitei în SUA. Liviu Dragnea l-a invitat pe Donald Trump în România: Prezența dvs. la București va extazia populația. Ne putem aștepta să participe mai mult de 150.000 de persoane

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW