Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Procurorii DNA, despre episodul celebrei fotografii cu Dragnea, Grindeanu și Trump: Au schimbat câteva replici de curtoazie / Șeful PSD s-a lăudat că a participat la o cină în format restrâns cu președintele SUA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 19 mai 2021

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul vizitei din SUA, că fostul lider al PSD s-a lăudat că ar fi participat la o cină în format restrâns alături de Donald Trump, deși au schimbat „câteva replici de curtoazie” în cadrul unui eveniment privat organizat în Washington.

Pe 18 ianuarie 2017, începând cu ora 21:00, Liviu Dragnea și fostul premier Sorin Grindeanu au participat la cină privată organizată într-un hotel din Washington, în cadrul căreia au fost fotografiați în timp ce dădeau mâna cu președintele SUA de atunci, Donald Trump.

Imediat, lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu li s-a transmis că sunt invitați de (….) să ia loc la masa sa, iar aceștia au schimbat câteva replici de curtoazie cu președintele SUA, Donald Trump, timp în care s-au efectuat și câteva fotografii care surprind momentul când Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu dau mâna cu Donald Trump. La scurt timp, în data de 19 ianuarie 2017, pe contul de socializare Facebook deținut de Liviu Dragnea au fost postate fotografiile efectuate, împreună cu mențiunea că în ziua precedentă acesta a participat la o cină în format restrâns alături de Donald Trump”, potrivit rechizitoriului anonimizat obținut de Main News.

DNA: Dragnea, cel mai influent politician român

Procurorii DNA precizează că în perioada decembrie 2016 – mai 2019, Liviu Dragnea a fost perceput public ca fiind cel mai influent politician român, „prin puterea decizională și autoritatea de care s-a bucurat la nivelul executivului și cvasitotalității aparatului de stat din România”.

Trebuie accentuat faptul că pentru orice politician, accesul la nivelul cel mai înalt al administrației americane reprezintă în sine un folos nepatrimonial de o consistență și calitate deosebite, fiind de notorietate faptul că valori precum credibilitatea sau recunoașterea internațională reprezintă atribute intrinseci ale personalității oricărui politician de succes”, a precizat sursa citată.

Promitea contracte în domeniul militar

Procurorii susțin că fostul șef PSD ar fi promis, în schimbul vizitei la inaugurarea lui Donald Trump, că Guvernul va asigura interesele unui afacerist american în domeniul Militar și Intelligence.

De asemenea, Liviu Dragnea le-a transmis faptul că este pentru prima dată în istorie când liderul celui mai mare partid din România, care are o majoritate semnificativă în Parlament și controlează Guvernul, dorește să construiască o relație ,,onestă” cu SUA, dar a precizat în schimb că pentru a construi acest lucru are nevoie de dezvoltarea unei relații de afaceri Liviu Dragnea-(….), în cadrul căreia compania (….)să își ,,asume” procesul de achiziție de echipamente militare de către România pe o perioadă de 4 ani de zile, cu o valoare de aproximativ 3,5 miliarde dolari pe an”, potrivit rechizitoriului DNA.

Astfel, din rechizitoriu reiese că Dragnea a traficat influența reală pe care o avea față de prim-ministrul României de la acea vreme și ceilalți membri ai Guvernului, în special cei de la nivelul Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Economiei.

(…)Promițându-i că îi va determina să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și de intelligence, pe care inculpatul (….)le avea în România, relativ la societatea (….)LLC SUA și a subsidiarei acesteia din România (….)(….)SRL, deținute de (….)”, mai arată procurorii.

Accesul fostului șef al PSD la Ceremonia de investire a lui Trump a fost realizat de Eliott Broidy, om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Noi detalii din dosarul vizitei în SUA. Liviu Dragnea l-a invitat pe Donald Trump în România: Prezența dvs. la București va extazia populația. Ne putem aștepta să participe mai mult de 150.000 de persoane

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW