Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dosarul Teldrum a intrat pe ultima sută de metri. Explicațiile șefului DNA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Unul dintre cele mai mediatizate dosare care nu au fost încă trimise în judecată, Teldrum, este pe punctul de a fi finalizat, a indicat marți, 27 septembrie, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa.

Procurorul-șef al DNA a menționat, marți, că procurorul din dosarul Teldrum, Alexandra Lăncrănjan, redactează, în aceste zile, soluția.

Dacă are o soluție de sute de pagini și mii și mii de probe pe care trebuie să le analizeze, se poate scrie și în 2-3 ani”, a adăugat Crin Bologa.

Urmărire penală începută în 2017

DNA a început urmărirea penală în dosarul Tel Drum în anul 2017, în urma unei sesizări OLAF.

Din iunie 2020, Liviu Dragnea este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a companiei TelDrum, de pe vremea când acesta era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracţiuni, săvârşite în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman:

constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participaţiei improprii”, conform unui comunicat emis de DNA în luna iunie a anului 2020.

Trimitere în judecată promisă din 2019

Despre dosarul TelDrum, fostul șef interimar al DNA, Călin Nistor, a informat, în luna octombrie a anului 2019, că dosarul poate fi pus pe masa judecătorilor cel mai târziu în luna decembrie a aceluiași an.

Procurorul este independent pe soluție și pe activitatea de urmărire penală. Practic despre dosarul tel drum eu sper ca până la sfârșitul anului procurorul de caz sa dea o soluție. Șeful de secție și procurorul de caz. Probabil până la sfârșitul anului va fi dată o soluție în acel caz”, explica, în acel moment, fostul șef interimar al DNA.

Ulterior, Crin Bologa, șeful DNA, a promis că dosarul va fi trimis în judecată până când își termină mandatul, adică anul 2023.

În februarie 2021, procurorul șef al DNA declara că cercetările din dosarul Tel Drum s-au prelungit după ce părțile au cerut ascultarea tuturor interceptărilor din anchetă.

Am întrebat-o pe doamna procuror și se pare că există foarte multe cereri de administrare a probelor. S-au administrat probe în timpul urmăririi penale in rem, în timpul urmăririi penale in persona, acum s-a pus în mișcare acțiunea urmăririi penale față de unele persoane. S-a cerut acum să se audieze de către părțile din dosar toate interceptările din această cauză, care sunt zeci, sute de ore de interceptări, nu știu detalii, dar în fiecare zi părțile din dosar audiază interceptările administrate în cauză, că au legătură, că nu au legătură, vor să audieze totul și li se dă la dispoziție timpul necesar”, a declarat Crin Bologa, în 21 februarie 2021.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii