Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dosarul fraudei de 16 milioane de dolari. Noi percheziții ale DIICOT / Cine sunt persoanele vizate

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 20 octombrie 2022 Etichete: , ,

Un avocat, un agent de la Oficiul pentru Protecția Martorilor și un apropiat al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, sunt vizați de ancheta deschisă de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în cazul fraudei de 16 milioane de dolari, care a vizat OTP Bank, potrivit unor surse Main News. 

Procurorii DIICOT au făcut joi, 20 octombrie, 7 percheziții, în București și Ilfov, la domiciliile a trei persoane fizice și la sediul unor instituții publice, printre care și Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, au precizat surse judiciare pentru Main News.

Este vorba de dosarul în care o grupare este acuzată că a încercat să obțină ilegal suma de 16 milioane de lei de la OTP Bank. 28 de percheziții au fost făcute în luna mai. Detalii aici.

Perchezițiile de joi au vizat un avocat, un polițist de la Oficiul pentru Protecția Martorilor și pe Radu Dumitru, apropiat al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Astfel, în urma activităților de urmărire efectuate în această cauză, a fost extinsă urmărirea penală față de doi suspecți sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Concret, procurorii arată că cei doi suspecți „au sprijinit material și moral liderul grupului infracțional”, acordându-i sfaturi, depunând documente la instituții sau facilitând legătura dintre membrii grupării.

Cei doi membri ai grupului infracțional organizat au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, utilizate pentru a justifica efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei, înlesnind și ajutând la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu suma de aproximativ 11 milioane de euro, diferența de 5 milioane de lei nefiind obținută ca urmare a intervenției procurorilor DIICOT care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de grup”, mai arată DIICOT.

Totodată, unul dintre suspecți ar fi primit suma de 2 milioane de euro în schimbul ajutorului.

Una dintre celelalte persoane vizate de procurori s-ar fi dat drept agent al serviciilor de informații și ar fi promis că poate interveni pe lângă judecători astfel încât să elibereze din închisoare liderul grupării. Pentru acest lucru, a cerut un ceas de lux în valoare de 60.000 de euro.

Sursă foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW