Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Dosarul „Fabrica de permise”: Fostul șef al SPCRPCIV Suceava, reținut de procurorii DNA. E acuzat că ar fi primit sume cuprinse între 70 de lei și 500 de euro

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 8 iulie 2021

Fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, comisarul Valy Florin Finiș, a fost reținut de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de luare de mită în dosarul „Fabricii de permise de la Suceava”, în care anchetatorii cercetează presupusa fraudare a examenelor de obținere a permiselor de conducere și înmatricularea autoturismelor.

Valy Florin Finiș, ofițerul responsabil pe linie de înmatriculări auto în cadrul Compartimentului Înmatriculări și Evidență a Vehiculelor Rutiere și ofițer examinator auto, ar fi cerut, în perioada 2018-2020, diferite sume de bani, cuprinse între 70 de lei și 500 de euro, pentru a aproba cererile de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru a facilita obținerea permisului de conducere de categoria B, arată procurorii.

Acesta va fi prezentat în decursul zilei de joi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă.

În luna noiembrie, 14 persoane au fost reținute în același dosar, printre care și fostul șef al Compartimentului Permise Suceava, care ar fi obținut, în unele zile, chiar și 20.000 de euro.

În acest moment, procurorii DNA mai desfășoară acte de urmărire penală față de alte 10 persoane fizice.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Noi informații din ancheta „Fabricii de permise de la Suceava”. Ofițerul DGA îl avertiza pe șeful de la Permise că i se pregătește un flagrant: Ai grijă că poate-i pe la voi

Comunicatul DNA

„Într-una din cauzele mediatizate prin comunicatul 820/VIII/3  din 27 noiembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 iulie 2021, a inculpatului FINIȘ FLORIN VALY, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, ofițer responsabil pe linie de înmatriculări auto în cadrul Compartimentului Înmatriculări și Evidență a Vehiculelor Rutiere și ofițer examinator auto, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni deluare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 – 2020, inculpatul Finiș Florin Valy, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediar, de la mai multe persoane, diferite sume de bani (cuprinse între 70 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 08 iulie 2021, inculpatul Finiș Florin Valy urmează să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte 10 persoane fizice, în cazul acestora fiind dispuse și măsuri preventive.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW