Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu, repus pe rol. Au trecut 6 ani și tot nu există o decizie definitivă

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Dosarul de corupție al fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi repus pe rol, conform unei decizii de joi, 16 decembrie, a Curții de Apel București (CAB).

Inițial, instanța care a judecat apelul din dosarul lui Sorin Oprescu anunțase că la data de 16 decembrie va pronunța decizia definitivă.

Instanța a luat această decizie pentru a pune în discuție schimbarea încadrării juridice a unor fapte penale din rechizitoriu – din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

„(…) repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art.386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1. cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată, prev. de art.367, alin.1, alin.2 şi alin.3, Cod penal”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Noul termen este în 7 ianuarie 2022. Având în vedere că fostul edil a fost trimis în judecată în 2015 (luna noiembrie), sunt mai bine de 6 ani de când instanța nu se poate hotărî pentru ce să-l judece pe fostul primar general și încă nu există o decizie finală în acest caz.

Acuzaţiile DNA

Sorin Oprescu este acuzat că a condus, din 2013, un grup infracțional organizat. Mai mult, fostul primar al Capitalei ar fi primit 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor.

La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, spunea DNA la momentul trimiterii in judecată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com