Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dosar penal pentru discriminare și incitare la ură în cazul Ditrău. Doi muncitori din Sri Lanka, nedoriți de comunitate

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 2 februarie 2020

Poliția din județul Harghita a deschis dosar penal în cazul Ditrău pentru incitare la ură și discriminare după ce localnicii s-au exprimat împotriva angajării unor brutari din Sri Lanka de către o firmă din localitate.

A fost înregistrat dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură și discriminare”, potrivit IPJ Harghita.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-au autosesizat, însă documentele vor fi transmise poliției.

În această situație avem o plângere depusă vineri împotriva primarului din Ditrău și o autosesizare legată de intenția firmei patronului de a retrage pe cei doi srilankezi de pe linia de producție să îi mute pe o altă poziție de lucru. Probabil că aceste două dosare, adică plângerea și autosesizarea o vom transmite către IPJ Harghita să gestioneze în cazul dosarului deschis in rem”, a declarat Asztalos Csaba, pentru mainnews.ro.

Scandalul a început în urmă cu câteva zile, când mai mulți locuitori ai comunei Ditrău din județul Harghita s-au arătat nemulțumiți de prezența muncitorilor srilankezi într-o brutărie din localitate. Aceștia se tem că cei doi angajați vor aduce alți muncitori străini, ceea ce ar însemna un pericol pentru membrii comunității.

Scandalul de la Ditrău s-a încheiat. Cei doi brutari vor fi retrași din producție

Localnici nemulțumiți și propietarii fabricii de pâine din Ditrău s-au întâlnit, sâmbătă, într-o ședintă la primăria din comună pentru a discuta situația celor doi muncitori din Sri-Lanka.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că a încercat să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, scandalul de la Ditrău s-a încheiat cu sancționarea celor două victime. Cei doi angajați, după ce au fost umiliți și discriminați de localnici, au primit veste de la patronul brutăriei că vor fi retrași din producția de pâine și li se vor găsi alte posturi.

Marko Bela: Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre

Totodată, fostul președinte UDMR, Marko Bela, a declarat într-o opinie publică în Transidex, că cei care nu sunt de acord cu astfel de instigări la ură nu au luat atitudine.

Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre. Tăcem, pentru că ne este frică de pierderea popularității. Ne este frică că după câte un astfel de articol, cum este și al meu de acum, vom fi puși la punct , prin comentarii într-un limbaj incalificabil. Dacă nu-i musai, nu spunem nimic. Parcă nu am fi acolo unde suntem, pentru a avea curaj de a ne exprima părerea: politicieni, preoți, profesori, intelectuali, cu toții. Acum nu voi diseca speța de la Ditrău, nu vreau să vă aduc aminte despre secuii din București, nici despre cei plecați cândva în America, pentru că s-a spus tot ce trebuia spus despre acest subiect. Dar: numai atunci avem temeiul moral să ne exprimăm, dacă ne asumăm, repet, că într-un fel sau altul, suntem responsabili. În jurul meu, în ultimele zile, secuii, biserica și U.D.M.R. au fost certați suficient de mult pentru ce s-a întâmplat. Recunosc, i-am certat și eu, dar în același timp nici mie nu mi-a picat bine, pentru că și eu sunt secui, încă sunt U.D.M.R-ist, și în același timp respect și cultele. Apoi în sfârșit a apărut poziția U.D.M.R”, a declarat Marko Bela.

Ștefan Mandachi: Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu

Antreprenorul Ștefan Mandachi, devenit cunoscut după ce a construit un metru de autostradă, a anunțat că dorește să îi angajeze pe cei doi srilankezi.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!”, a declarat Mandachi, într-o postare pe Facebook.

Alin Tișe: Am decis ca luni dimineață să îi contactăm pe cei doi muncitori pentru a le oferi un loc de muncă

De asemenea, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a precizat că ar dorii să îi contacteze pe cei doi brutari srilankezi pentru a le oferi un loc de muncă la una dintre instituțiile locale.

„Urmăresc de câteva zile cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita. Etapa în care a ajuns astăzi această situație îmi aduce aminte, din nou, că nu dezbinarea, rasismul sau xenofobia sunt caracteristicile acestui neam. Am decis ca luni dimineață să îi contactăm pe cei doi muncitori din Sri Lanka, având convingerea că își vor putea găsi câte un loc de muncă la una dintre instituțiile subordonate Consiliului Județean Cluj – societățile din Tetarom, Clujana sau Agro Transilvania”, a scris Tișe pe pagina sa de Facebook.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *