Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Donald Trump susține că Putin îl va elibera pe reporterul american încarcerat Gershkovici, pentru el

By Preda Maria , in Fara categorie , at 23 mai 2024

Donald Trump susține că se va folosi de relația pe care o are cu președintele rus Vladimir Putin pentru ca reporterul american de pe Wall Street, Evan Gershkovici, să fie eliberat din închisoarea în care se află încarcerat în Rusia, notează Reuters. 

Trump a postat pe propria sa platformă de socializare, Truth Social, că va exploata relația pe care o are cu Vladimir Putin pentru a-l elibera pe Evan Gershkovici din închisoare.

Liderul republican a precizat că acest lucru se va întâmpla imediat după alegerile din noiembrie din Statele Unite, când va încerca să îl învingă în cursa prezidențială pe Joe Biden și să revină pe scaunul de comandă de la Casa Albă.

„Evan Gershkovich, reporterul de la The Wall Street Journal, care este deținut de Rusia, va fi eliberat aproape imediat după alegeri, dar cu siguranță înainte ca eu să preiau funcția. El va fi ACASĂ, ÎN SIGURANȚĂ ȘI CU FAMILIA SA”, a declarat Donald Trump.

„Vladimir Putin, președintele Rusiei, va face acest lucru pentru mine, dar nu și pentru altcineva, iar NOI NU VOM PLĂTI NIMIC!”, a mai adăugat el.

Baza relației lui Trump cu Putin

Fundamentele relației republicanului cu liderul sovietic sunt greu de identificat. Trump nu a făcut referire la niciun contact cu Putin, și nici nu a precizat ce motive are să creadă că liderul de la Kremlin îl va elibera pe Gershkovici.

Purtătorii de cuvânt ai campaniei electorale a lui Trump nu au răspuns la solicitarea de a comenta dacă fostul președinte al SUA sau consilierii săi au fost în contact cu vreun oficial rus, mai transmite Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a precizat că Putin „nu a avut contacte cu Donald Trump”.

Gershkovici a fost arestat în Rusia în luna martie a anului trecut sub acuzații de spionaj pe care el, ziarul său și administrația Biden le-au negat cu tărie. El a petrecut mai bine de un an într-o închisoare din Moscova, fără a fi stabilită o dată exactă pentru proces.

Vladimir Putin a declarat în februarie că ar exista posibilitatea eliberării lui Gershkovici, în schimbul unui rus încarcerat în Germania pentru crimă.

În timpul președinției sale din 2017-2021, Trump și-a exprimat admirația pentru Putin. În 2018, el a refuzat să îl învinuiască pe liderul rus pentru amestecul în alegerile americane din 2016, punând la îndoială concluziile propriilor agenții de informații și stârnind critici în țară. Trump a afirmat, de asemenea, că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la revenirea la Casa Albă, deși nu a spus cum ar face acest lucru.

Sursă foto: The Nation

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW