Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Donald Trump amenință că Ucraina nu va mai primi ajutor militar de la SUA dacă va fi reales președinte

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 iunie 2024 Etichete: , , ,

Fostul președinte american Donald Trump a criticat sâmbătă amploarea sprijinului acordat de SUA Ucrainei și a declarat că, dacă va fi reales în noiembrie, va „rezolva imediat această problemă”.

La un miting de campanie desfășurat în Detroit, Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l „cel mai mare agent de vânzări din toate timpurile”, referindu-se la eforturile Kievului de a obține sprijinul SUA în apărarea împotriva agresiunii rusești. „Tocmai a plecat acum patru zile cu 60 de miliarde de dolari, ajunge acasă și anunță că are nevoie de încă 60 de miliarde de dolari. Nu se termină niciodată,” le-a spus Trump susținătorilor săi.

„Voi rezolva această problemă înainte de a prelua Casa Albă, în calitate de preşedinte ales”, a declarat Trump, fără a preciza cum vede posibil să facă aceasta din această postură, înainte de a fi învestit.

Pe de altă parte, Trump a făcut o eroare în declarațiile sale. Președintele Zelenski nu a vizitat Statele Unite în urmă cu patru zile, ci în decembrie anul trecut, când a încercat să convingă Congresul să aprobe pachetul de 61 de miliarde de dolari solicitat de administrația Biden.

Aliații occidentali ai Ucrainei au depus eforturi semnificative pentru a asigura sprijin pe termen lung pentru Kiev, temându-se că o posibilă realegere a lui Trump ar putea reduce sprijinul SUA. Săptămâna trecută, administrația Biden a încheiat un acord bilateral pe termen lung cu Ucraina pentru a furniza garanții de securitate. Acest acord a fost încheiat după ce Congresul, dominat de republicani, a aprobat în aprilie, după multe tergiversări, un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. În plus, țările NATO au avansat un plan pentru ca alianța să preia rolul SUA în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, o măsură văzută pe scară largă ca o modalitate de a „proteja împotriva lui Trump” Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

Vicepreședintele american Kamala Harris a anunțat sâmbătă un pachet de ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, concentrat pe sectorul energetic și asistența umanitară. Harris a prezentat acest pachet în cadrul summitului de două zile pentru pace, desfășurat în Elveția.

Anterior, în cadrul campaniei sale, Trump a susținut că ar putea opri războiul ruso-ucrainean „în 24 de ore” și a amenințat că SUA nu vor apăra aliații NATO în fața unei eventuale agresiuni rusești dacă aceștia nu își vor aduce contribuțiile necesare la bugetul pentru cheltuieli militare.

foto: Donald J Trump/ Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW