Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Nicușor Dan: PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Subvenția va fi mai mare decât acum

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2021

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat vineri, 29 octombrie, că, în acest moment, nu poate fi stabilit cu exactitate prețul final pe care vor fi nevoiți să îl plătească bucureștenii pentru căldură și apă caldă, dar a precizat că Primăria Municipiului București (PMB) poate mări subvenția anuală, de la 950 de milioane de lei în prezent, cu o sumă cuprinsă între 100-200 de milioane de lei.

Edilul a adăugat că prețul final stabilit pentru gigacalorie în București va fi valabil până la 1 ianuarie, urmând ca, apoi, să se aplice o lege ce reduce TVA-ul la producția și transportul de energie termică cu până la 5%.

Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de Primăria Municipiului București”, a explicat primarul Capitalei, într-o conferință de presă.

Nicușor Dan a precizat că, în acest moment, este cunoscută doar creșterea prețului la producție, de la 206 de lei la 329 de lei, plus TVA-ul de 19%.

Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție(…)Azi este 220 lei + TVA de 19%(…)Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE”, a adăugat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a precizat că, după ce ANRE va aproba noul preț, Consiliul General al Municipiului București va lua o decizie în legătură cu subvenția la apă caldă și căldură.

Primăria Capitalei o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean(…)Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum”, a explicat primarul.

Estimare: Gigacaloria la 600 de lei

În urmă cu 2 săptămâni, Nicușor Dan estima că prețul gigacaloriei în București ar urma să ajungă la 600 de lei, față de 506 lei, cât este în prezent.

Creșterea prețului la gigacalorie este efectul contractului încheiat între Romgaz și ELCEN pentru anul 2021.  Cele două companii au bătut palma, în septembrie, pe un preț dublu față de cel de acum, potrivit economica.com.

Astfel, Romgaz, producătorul de gaze al țării, companie controlată de stat, va livra către centralele din București ale Elcen, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, gaze la prețul de 151 lei/MWh.

Acest lucru duce la scumpirea prețului la gigacaloriei, iar primarul general trebuie să decidă, alături de Consiliul General al Municipiului București, dacă va majora subvenția alocată de PMB, în condițiile în care fondurile primăriei sunt limitate, sau îi va lăsa pe bucureșteni să plătească scumpirea din banii proprii, lucru ce i-ar aduce dezavantaje din punct de vedere al capitalului politic.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW