Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Dominic Fritz, despre perchezițiile DNA la Primăria Timișoarei: O să auziți multe despre certificate de emisii la Colterm

By Matthew Garvey , in Fara categorie , at 8 aprilie 2022

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a venit cu precizări, după ce DNA a efectuat percheziții, vineri, 8 aprilie, la sediul Primăriei Timișoara, într-un dosar penal legat de neachiziționarea de către compania de termoficare Colterm, aflată în subordinea Consiliului Local, a certificatelor de dioxid de carbon.

O să auziți multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări și minciuni. Puțini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraș”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.

Edilul susține că, în mandatul său, au fost plătite certificatele de dioxid de carbon aferente anului 2019, după ce fostul primar, Nicolae Robu, le-a cumpărat în baza unui credit de 38 de milioane de lei, rambursat în anul 2021.

Decizia în 2019 s-a luat doar cu 9 (!) din 27 consilieri locali de atunci. Circumstanțele acestui credit (pentru care s-a plătit, printre altele, un comision de 600.000 lei) sunt atât de dubioase că niciun notar din Timișoara nu a vrut să certifice semnătura primarului Robu pe convenția de eșalonare, ea fiind semnată la un notar din Sânandrei”, susține primarul Timișoarei.

În plus, Fritz susține că a făcut o plângere penală pe această temă, „pe lângă alte 10 plângeri legate de Colterm”.

În primele patru luni ale anului 2021, Primăria Timișoara a virat 77 de milioane de lei către Colterm, pentru a cumpăra certificatele necesare aferente anului 2020 la CET Centru, ce funcționează pe gaz, a precizat edilul.

Pentru CET Sud, care funcționează pe cărbune, fondurile companiei nu au fost suficiente, dar nici bugetul local nu avea cum să suporte încă 40-50 milioane lei în plus”, arată primarul.

Fritz susține că Florin Cîțu, atunci când era prim-ministru, i-a promis că o să adopte o Hotărâre de Guvern care nu „a mai intrat niciodată pe ordinea de zi”.

Vă amintiți de anunțul lui Alin Nica, cel care spunea că ”a rezolvat la Guvern” plata certificatelor. Ei bine, surprinzător, această promisiune fermă a picat, fără să primim nicio explicație”, susține Dominic Fritz.

Edilul consideră că mecanismul certificatelor de dioxid de carbon „e profund viciat” în contextul în care prețul acestora ar fi crescut de 4 ori în doar doi ani.

În momentul în care nu s-au făcut investiții într-o centrală nepoluantă, este imposibil pentru o companie care nici n-a reușit să cumpere destul gaz, să mai achite încă 10-15 milioane de euro pentru certificate. Cu toate că ne-am asumat politic dublarea atât a prețului pentru populație cât și a subvenției dată din bugetul local! Sunt realități economice care nu dispar cu gargară politică”, a menționat edilul USR.

Astfel, Dominic Fritz consideră că descinderile DNA vin pe fondul unui atac politic, menționând că, cu o zi înainte, a primit un anunț de clasare al unui dosar deschis de DNA în urma unei plângeri de șantaj a unui director din primărie.

Miza celor care atacă politic este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timișoara pe care încercăm s-o ordonăm în plină criză istorică pe piața energiei. Miza mea și a echipei mele este să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare, dar să și respectăm Legea finanțelor publice și să protejăm bugetul Timișoarei. Nu putem să lăsăm generațiile viitoare să plătească pentru furtul și incompetența din trecut”, este concluzia lui Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Percheziții DNA în sediul Primăriei Timișoara / Vizat de anchetă ar fi viceprimarul Ruben Lațcău – SURSE

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW