Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


Dominic Fritz a plecat în Serbia, deși este contact direct cu Alin Nica, depistat cu COVID. Precizările Primăriei Timișoara

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Primăria Timișoara vine cu precizări după ce primarul Dominic Fritz a plecat în Serbia, deși miercuri a participat la un eveniment cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care a anunțat joi, 13 ianuarie, că este confirmat cu COVID-19.

Cei doi au participat la un eveniment miercuri, 12 ianuarie, unde au dat mâna (foto articol). Potrivit fotografiilor postate pe contul de Facebook al edilului, participanții au purtat mască de protecție.

Acum, reprezentanții primăriei precizează că Dominic Fritz a făcut două teste PCR, rezultatele fiind negative. Fritz este în Novi Sad, Serbia, la o întâlnire cu primarul orașului.

„În cursul zilei de ieri (miercuri – n.red.), dl. primar Dominic Fritz a participat împreună cu dl. Nica la o conferinţă de presă, la Reşiţa. Pe tot parcursul acestui eveniment dl. primar a respectat toate regulile de siguranţă, deci nu este considerat contact direct, conform normelor în vigoare.

Dl. primar a efectuat ieri un test PCR la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, deoarece astăzi este invitat la Novi Sad, la o întâlnire cu primarul acestui oraş şi la ceremonia de deschidere a anului în care acest oraş va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. Testul a ieşit negativ.

Domnul primar a repetat testul în această dimineaţă, iar rezultatul a fost, din nou, negativ. Domnul primar îi urează domnului Nica însănătoşire grabnică şi multă sănătate”, au transmis joi, 13 ianuarie, reprezentanţii Primăriei Timişoara, citați de News.ro.

Definiția de caz

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat marţi, 11 ianuarie, definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar şi recomandările de testare.

Contactul direct este definit ca:
• Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
• Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
• Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
• Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
• Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
• Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Foto: Facebook/ Dominic Fritz

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *