Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BNR: Inflația anuală estimată să scadă semnificativ până la sfârșitul anului și în primul trimestru din 2025

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 august 2024 Etichete: , ,

Inflația anuală este prognozată să scadă semnificativ până la sfârșitul acestui an și în primul trimestru al lui 2025, conform unui raport recent aprobat de Consiliul de administrație al BNR. După o ușoară creștere în al doilea trimestru din 2025, se așteaptă ca rata inflației să se stabilizeze sub limita superioară a intervalului țintă.

”Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în proiecţia precedentă, mai cu seamă pe orizontul apropiat de timp. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la finele anului curent şi în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar după o creştere temporară în trimestrul II 2025 să revină şi să se menţină până la capătul orizontului proiecţiei uşor sub limita de sus a intervalului ţintei, implicit la niveluri ceva mai joase decât cele din precedenta prognoză”, arată raportul băncii centrale.

Această reducere a inflației va fi determinată în principal de factorii din partea ofertei, care vor avea un efect dezinflaționist mai puternic pe termen scurt decât se anticipase anterior, datorită efectelor de bază și modificărilor legislative din sectorul energetic. Acestora li se vor adăuga influențele din scăderea așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, reducerea prețurilor importurilor și o ușoară restrângere a cererii agregate.

Totuși, există mari incertitudini și riscuri legate de politica fiscală și de venituri, având în vedere execuția bugetară din prima jumătate a anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul noii legi a pensiilor. De asemenea, măsurile fiscal-bugetare viitoare destinate consolidării bugetare ar putea influența semnificativ perspectivele economice.

Condițiile de pe piața muncii și evoluția salariilor, prețurile energiei și alimentelor, precum și cotațiile țițeiului în contextul tensiunilor geopolitice adaugă la incertitudinile existente. Conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, împreună cu evoluțiile economice din Europa, continuă să genereze riscuri pentru activitatea economică și, implicit, pentru inflație.

Raportul BNR subliniază, de asemenea, importanța absorbției fondurilor europene și realizării reformelor structurale necesare pentru tranziția energetică, esențiale pentru atenuarea efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice.

Deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinile băncilor centrale din regiune, rămân relevante. Datele recente indică o creștere economică trimestrială mai robustă în al doilea trimestru din 2024 decât s-a anticipat, ceea ce implică o creștere notabilă a PIB-ului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe piața muncii, numărul angajaților a scăzut în luna mai, iar rata șomajului a crescut treptat în perioada aprilie-iunie, atingând 5,5%. Intențiile de angajare pentru perioada imediat următoare sunt mai moderate decât în trimestrul precedent, iar deficitul de forță de muncă este în scădere. Salariile brute nominale și costurile unitare cu forța de muncă din industrie au înregistrat o ușoară scădere, dar rămân ridicate.

foto: pixabay

Comentarii