Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Doi indivizi implicați în activități subversive, declarați indezirabili în Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: , ,

Doi indivizi implicați în activități subversive în Republica Moldova au fost declarați luni, 27 februarie, indezirabili pe teritoriul țării pentru o perioadă de 10 ani de către Serviciul de Informații și Securitate. Informația a fost dezvăluită în contextul tensiunilor tot mai mari de securitate, generate de amenințarea venită din partea Federației Ruse.

Potrivit SIS, aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne, cu provocarea schimbării prin violență a ordinii constituționale.

Conform aceleași surse, cei doi cetățenii străini s-au dat drept simpli turiști, însă în realitate ei erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative din afara țării.

„Este de notat că, în perioada aflării pe teritoriul național al Republicii Moldova, cetățenii străini au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică. De asemenea, aceștia au participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politce din țară și a acțiunilor de protest organizate în capitală de către anumite forțe politice”, arată SIS.

Rețea de spionaj, depistată în Republica Moldova

Un caz similar a fost anunțat săptămâna trecută de către SIS. Cinci persoane sunt anchetate, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022. Acestea ar fi fost cooptate de către serviciile de informații ale unui alt stat pentru a pune provoca o lovitură de stat.

„Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, au transmis reprezentanții SIS.

Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Alături de aceștia, arată SIS, în vizor sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive în Republica Moldova. 12 la 20 de ani.

„Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin. Menționăm faptul că investigațiile continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, au transmis reprezentanții SIS.

Potrivit legii din Republica Moldova, faptele de trădare de patrie și spionaj sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 ani.

Comentarii