Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Statele UE ajută România, în lupta cu pandemia: Vom primi 250 de concentratoare de oxigen și mii de medicamente

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

România urmează să primească ajutor din partea mai multor țări membre ale Uniunii Europene, după ce a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE. Printre țările care au anunțat ajutor deja se numără Germania, Olanda sau Polonia, a precizat vineri, 8 octombrie, europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR).

Germanii vor trimite țării noastre 12.700 de medicamente pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, iar Olanda și Polonia ne ajută cu 250 de concentratoare de oxigen în total.

„Ajutorul european este pe drum. Pachetul de sprijin de urgență pentru România conține:
SPRIJIN BILATERAL DIRECT din Germania, Franța, Ungaria, Grecia
Personal medical și paturi precum și preluarea de pacienți
Germania oferă 12700 de medicamente diferite, similare cu Tocilizumab
Olanda sprijină demersul cu 200 de concentratoare de oxigen
Polonia se oferă să asigure 50 de concentratoare de oxigen

Comisia s-a mobilizat și țările membre au răspuns. Mai multe resurse și mai mult sprijin sunt disponibile României prin Mecanismul European de Protecție Civilă (UCPM) și programul RescEU. Solidaritatea europeană se află în centrul tuturor acțiunilor noastre comune”, a anunțat europarlamentarul Nicu Ștefănuță pe contul său de Facebook vineri, 8 octombrie.

La rândul său, Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de criză, a anunțat pe Twitter o parte din ajutor.

„Uniunea Europeană este alături de România, în contextul în care se confruntă cu o creștere puternică a numărului de cazuri de coronavirus. Prin Mecanismul de Protecție Civilă, UE trimite 250 de concentratoare de oxigen, pentru a trata pacienții cu forme severe ale bolii”, este mesajul postat pe rețeaua socială.

Context

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat luni, 4 octombrie, că marți va fi activat Mecanismul de protecţie civilă al UE.

Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSUa aprobat marți, 5 octombrie, Hotărârea nr. 78 prin care România activează Mecanismul de protecţie civilă al UE.

Astfel, CNSU a decis:

– solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;
– solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.

Foto: Facebook/ Nicu Ștefănuță

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *