Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT Toate datele despre antiviralele utilizate în tratamentul anti-COVID. Explicațiile Ministerului Sănătății

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Favipiravir, Molnupiravir și Paxlovid sunt cele 3 antivirale orale aprobate de Ministerul Sănătății pentru a fi utilizate în tratarea pacienților confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Instituția a publicat un material de informare, sub forma unor întrebări și răspunsuri, pentru a clarifica informațiile legate de utilizarea medicamentelor.

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19”, arată Ministerul Sănătății, în materialul de informare.

Instituția avertizează, în schimb, că medicii sunt singurii care decid dacă un pacient este eligibil pentru tratamentul antiviral oral, ce ar trebui inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Ministerul Sănătății atrage atenția cu privire la folosirea antiviralului Arbidol, menționând că nu a fost demonstrată eficiența în ceea ce privește combaterea COVID-19. Mai mult, tratamentele cu Ivermectină, Lopinavir, Hidroxiclorochina și Azitromicină nu sunt eficiente împotriva COVID-19 și nu trebuie utilizate, potrivit instituției.

Favipiravir

Este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI”, potrivit materialului de informare.

Antiviralul poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, fiind eliberat în spital, în Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitor, în farmacii, cu prescripție.

Este contraindicat femeilor gravide, celor care alăptează sau pacienților cu insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.

Paxlovid

Este o combinație terapeutică (care cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir și Ritonavir) autorizată de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de COVID-19 la adulții care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar”, potrivit sursei citate.

Paxlovid nu este autorizat pentru tratamentul pacienților care necesită spitalizare, în urma infecției cu COVID-19, sau pentru prevenirea COVID-19, în cazul contacților direcți.

Antiviralul poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, fiind eliberat în spital sau în Centrul de Evaluare COVID-19.

Molnupiravir

Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces”, notează Ministerul Sănătății.

Molnupiravir nu este recomandat femeilor gravide, pacienților cu vârsta sub 18 ani, celor care necesită spitalizare din cauza COVID-19 sau celor care au fost contacți direcți ai unui caz de COVID-19 și încearcă să prevină efectele bolii.

Ca în cazul Paxlovid, antiviralul poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, fiind eliberat în spital sau în Centrul de Evaluare COVID-19.

Main News a făcut o selecție a celor mai importante întrebări și răspunsuri din materialul Ministerului Sănătății:

„Întrebare: Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?

R: Cu medicul de familie, care iți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

Întrebare: Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?

R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

Întrebare: Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?

R: NU, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.

Întrebare: Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?

R: La aceasta dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

Întrebare: Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?

R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.

Întrebare: Exista și situația în care NU voi primi tratament antiviral oral?

R: DA, daca nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ești copil (<18 ani), dacă ai contraindicații ori ești femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral. Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *