Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rectorul SNSPA susține că Mircea Geoană ar putea fi cercetat penal pentru finanțarea campaniei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 iulie 2024

Aflat în plină campanie de imagine pentru alegerile prezidențiale, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar putea fi cercetat penal pentru modul în care își finanțează această activitate, cel puțin asta susține rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. 

Programate în luna noiembrie, asta dacă nu vom asista la o nouă întorsătură din acest punct de vedere, alegerile prezidențiale se anunță mai disputate ca oricând. PSD, principalul partid al țării, nu și-a anunțat încă un candidat pentru funcția de președinte, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu încă ezită să se înhame la o asemenea provocare. Liberalii vor merge cel mai probabil pe mâna lui Nicolae Ciucă, în timp ce USR a desemnat-o deja pe Elena Lasconi. Din partea AUR va candida George Simion, care deja a împânzit țara cu bannere electorale.

De asemenea, în lupta pentru Cotroceni ar putea intra și Mircea Geoană. Actualul secretar general adjunct al NATO se află pe primul loc în sondajele de opinie, cu toate că nu și-a anunțat încă oficial această intenție. În culise, soția sa, Mihaela Geoană, și un grup de persoane din care ar face parte și fostul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu, pregătesc terenul.

Remus Pricopie: „Ceea ce face Mircea Geoană este imoral și ilegal”

Tocmai modul netransparent în care Geoană își pregătește candidatura a atras numeroase critici și chiar acuzații. Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a susținut că secretarul general adjunct al NATO ar putea da cu subsemnatul în fața procurorilor pentru finanțarea campaniei.

„Mircea Geoană a abuzat de buna-credință a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, așa cum a înșelat încrederea tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului. A folosit – și încă folosește – însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip „clandestin”, din ultimii 30 de ani, apelând inclusiv la sprijin financiar din partea unor oameni de afaceri. Cu acești bani a pus în funcțiune o rețea de zeci de oameni, plătiți lunar, prin diverse ONG-uri sau prin alte mecanisme, pentru moment neclare, pentru a lucra la o campanie care, pe fond, este ilegală. Când se vor aduna mai multe date în acest sens, nu exclud să asistăm la declanșarea unor investigații de natură penală. Iar NATO, în acest caz, va fi o victimă colaterală, dar care are totuși o anumită vină: a tolerat un comportament nepotrivit al celui care ocupă a doua poziție, ca importanță, în această instituţie. Sigur, putem să ne facem că nu vedem sau că nu înţelegem că ceea ce face Mircea Geoană este, în același timp, imoral și ilegal. Finanţarea unei campanii electorale din surse netransparente intră sub incidenţa Codului Penal atât în România, cât și în Franţa, Germania, Italia sau orice altă ţară democratică din lume. Dacă vorbim de un stat solid, democratic, sau de instituţii internaţionale puternice, atunci prima regulă care trebuie amintită este cea a respectului faţă de norme, faţă de legi”, a afirmat Remus Pricopie, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Comentarii