Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Raport al Serviciilor de Intelligence din Estonia: Rusia este gata să atace în a doua jumătate a lunii februarie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 februarie 2022

În pofida anunțului Kremlinului de retragere a anumitor trupe masate la granițele Ucrainei, situația în zonă continuă să rămână extrem de tensionată. Conform unui raport publicat miercuri, 15 februarie, de Välisluureamet (serviciul de intelligence din Estonia de acțiune externă), Forțele armate ruse s-ar putea angaja într-o ofensivă militară pe scară largă a țării vecine în a doua jumătate a lunii februarie.

În toamna 2021 și iarna 2022, arată sursa citată, Federația Rusă a mobilizat 150.000 de militari la granița cu Ucraina, desfășurând unități și capacități din toate districtele sale militare, inclusiv din Orientul Îndepărtat. Aceasta este cea mai mare acumulare militară a Rusiei din ultimii 30 de ani.

Ținte în Ucraina selectate de serviciile ruse de intelligence care, dacă sunt neutralizate, pot interfera cu comanda, recuperarea și furnizarea forțelor armate ucrainene și aprovizionarea cu energie a Ucrainei. Serviciile ruse de intelligence au liste similare și pentru alte state europene.

Potrivit sursei citate, Federația Rusă a desfășurat aproximativ 20.000 de soldați în Bielorusia, ca parte a pregătirilor sale militare. Un exercițiu comun, Soyuznaya Reshimost (Allied Resolve) 2022, a fost organizat pentru a justifica sau oferi o acoperire desfășurării forțelor în țara vecină.

În viitor, menționează analiștii estonieni, Moscova poate continua să mențină un grup de luptă rotativ pe teritoriul Bielorusiei. Acest lucru, arată evaluarea estonienilor, ar dăuna situației mai ample de securitate din regiunea Mării Baltice, dar și NATO, pentru că ar reduce timpul de pregătire în cazul unui atac împotriva statelor baltice.

Raportul complet poate fi consultat aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *