Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procesul lui Gheorghe Ursu: Acuzarea cere pedeapsa maximă pentru torționarii disidentului anticomunist

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2019 Etichete: , ,

Procurorul cere pedeapsa maximă pentru torționarii acuzați că l-au omorât în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. Dacă inițial procurorul a cerut închisoare pe viață, pentru că cei doi au peste 60 de ani, a decis să solicite instanței detenție pentru 25 de ani. Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, foști ofițeri de securitate, sunt acuzați  de infractiuni contra umanității.

Acesta este ultimul termen al procesului torționarilor disidentului anticomunist Gheorghe Ursu. Vor fi audiați inculpații iar instanța va pune concluziile. La termenul trecut, Vasile Hodiş, unul dintre torţionarii acuzați că l-a omorât în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu, a refuzatsă dea declarații în fața instanței motivând că are emoții. Celălalt inculpat, ofițerul Marin Pârvulescu, a scăpat de audiere, invocând probleme de sănătate. Judecata a început de doi ani şi a ajuns în faza în care inculpaţii ar trebui

Cazul disidentului a fost redeschis după ce Andrei, fiul lui Gheorghe Ursu, a intrat în greva foamei. Povesteşte cu groază prin ce a trecut părintele său.

Cine a fost disidentul Gheorghe Ursu

Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist. La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afișa manifeste împotriva lui Ceaușescu și încerca să creeze o rezistență intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deșliu, Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosașu. A fost arestat în 21 septembrie 1985 pentru că a refuzat să-și toarne prietenii la Securitate. A murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Când a fost arestat, Gheorghe Ursu n-a fost acuzat direct de propagandă împotriva orânduirii socialiste, deoarece Nicolae Ceaușescu nu mai dorea procese politice. Pentru a putea fi arestat, i s-a înscenat că ar face trafic cu valută pentru că au gasit 17 dolari în posesia lui.

Același lucru i s-a întâmplat și jurnalistului Petre Mihai Băcanu, care miercuri a dat declarații în procesul lui Gheorghe Ursu.

Foto: adevarul.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *