Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT Proiect pentru introducerea „parteneriatului de viață”, similar celui civil, depus în Parlament. Ce spune deputatul Raețchi, inițiatorul legii

By Robert Madaianu , in Politic Stirile zilei , at 9 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus, în Parlament, un proiect care vizează introducerea parteneriatului civil, sub denumirea de ”parteneriat de viață”. Dacă va fi adoptat, de el vor putea beneficia inclusiv cuplurile de același sex, potrivit inițiativei.

În proiectul de lege consultat de Main News se arată că o persoană aflată într-un astfel de parteneriat va avea un statut similar cu o persoană căsătorită din mai multe puncte de vedere, cum ar fi moștenirea, obținerea cetățeniei, drepturile pacientului, asigurările de sănătate, regimul incompatibilităților. (FOTO 1)

FOTO 1 – fragment din proiectul de lege

În expunerea de motive se arată că persoanele care sunt într-o relație nerecunoscută legal au avut și mai mult de suferit în contextul pandemiei. În plus, parlamentarul susține că vidul legislativ restrânge dreptul la viață privată în cazul cuplurilor de același sex. (FOTO 2)

FOTO 2 – fragment din expunerea de motive

Într-o postare pe Facebook, deputatul Ovidiu Raețchi a scris că lipsa unei forme de parteneriat în lege izolează România de Europa.

Am depus astăzi, la Senat, un proiect de lege privind Parteneriatul de Viață. Este o versiune a parteneriatului civil. (…) Există deja, în circuitul parlamentar, proiecte excelente cu prevederi similare. Consider că proiectul CNCD, al cărui semnatar sunt, rămâne un etalon. Din păcate, contextul politic în care aceste proiecte au plecat la drum a fost unul nefavorabil, partidele grăbindu-se să le respingă sau să le îngroape în comisii. Totuși, ar fi stingheritor pentru România să încheiem și anul 2020 fără o formă juridică specifică, în condițiile în care, recent, comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei a constatat absența unei legislații pe această temă în România, considerând că acest lucru reprezintă „o discriminare”. Această carență izolează țara noastră în Europa, unde versiuni ale parteneriatului civil, parteneriatului de viață sau parteneriatului înregistrat există în Austria, Andora, Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și chiar Ungaria”, a scris parlamentarul.

Raețchi susține că discriminarea nu trebuie menținută.

Am un profund respect pentru doctrina conservatoare și pentru învățăturile Bisericii, însă consider că o discriminare nu trebuie menținută numai de dragul „îndreptățirii” morale asupra drepturilor și libertăților altor persoane. Nedreptățile – de la sclavie la rasism și homofobie – vor fi întotdeauna învinse și eliminate, iar cei care au insistat să le susțină, împotriva unei toleranțe elementare, vor beneficia de o posteritate amară”, a adăugat parlamentarul.

Rațechi: Sunt în curs procese care vor fi pierdute

Într-o reacție pentru Main News, parlamentarul a completat spunând că există procese pe această temă, îndreptate împotriva statului român.

Sunt în curs procese împotriva României. Care vor fi pierdute. Iar zilele trecute, comisarul pentru Drepturile Omului din CE a vorbit despre discriminarea practicată de România în acest domeniu. Acceptarea unei forme de parteneriat civil este inevitabilă, este o problemă de luni. Cred că exprima (numele de parteneriat de viață, n.r.) mai fidel despre ce vorbim, liniștind temerile celor care cred că e o amenințare la adresa familiei: o uniune voluntară, care nu discriminează în funcție de sex, cu scopul garantării unor drepturi pentru partenerii care doresc să-și petreacă viața împreună, bucurându-se în acest sens de protecție nediscriminatorie”, a declarat Raețchi.

Foto: Getty

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *