Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT Peste 2.400.000 de elevi revin în bănci de luni / Ministerul Educației, ultimele precizări: Formularul pentru testare, schimbat / Care sunt persoanele exceptate de la portul măștii de protecție

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 februarie 2021

Aproximativ 80% dintre elevi vor reveni la școală, în format fizic, începând cu 8 februarie. Ministerul Educației (MEN) a publicat un alt formular de consimțământ pe care părinții trebuie să îl semneze pentru testarea copiilor în cazul în care aceștia prezintă simptome COVID-19 în timpul orelor. Ministerul Sănătății, alături de MEN, au venit cu ultimele precizări legate de persoanele exceptate de la portul măștii în cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19”, se arată în formularul de consimțământ publicat pe site-ul Ministerului Educației.

CITEȘTE ȘI: Reguli pentru redeschiderea şcolilor: Procedura în cazul elevilor care nu se pot prezenta la cursuri, simplificată. Părinţii trebuie să semneze un acord pentru testare. Controale în timpul transportului elevilor

Excepții de la portul măștii de protecție

În plus, Ministerul Sănătății, alături de Ministerul Educației, au precizat care sunt cazurile exceptate de la portul măștii de protecție în cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Regulile de protecție în școli, după redeschidere: Elevii vor fi supravegheaţi pe durata pauzelor de către cadre didactice / Clasele vor fi aerisite 10 minute după fiecare oră

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.
Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, a precizat sursa citată.

Formularul privind testarea COVID-19

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW