Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Nereguli grave descoperite de Corpul de control al prim-ministrului la Compania Aeroporturi București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2020

Atribuirea unui contract prin încălcarea caietului de sarcini, achiziții directe fără respectarea legii și deconturi de mii de euro pentru repararea unor autovehicule mai noi de trei ani sunt doar o parte dintre neregulile descoperite de Corpul de control al prim-ministrului la Compania Aeroporturi București.

Acțiunea de verificare a vizat perioada 01.01.2018-prezent, nota de informare fiind finalizată în date de 14.10.2020.

Contract de curățenie atribuit nelegal

Nu-i de mirare că la capitolul curățenie Aeroportul Henri Coandă, stă de destul de prost. Corpul de control al prim-ministrului a descoperit în urma verificării la Compania Aeroporturi București că firma desemnată câștigătoarea contractului pentru servicii de curățenie ar fi trebuit descalificată de la licitație pentru că în ofertă nu era prevăzut un număr minim de agenți în ansamblu și pe fiecare tură.

„În situația respectării actelor normative ce reglementează achizițiile sectoriale precum și a celor care reglementează raporturile de muncă, oferta declarată câștigătoare la finalizarea procedurii de atribuire a Contractul de prestări servicii nr. 134/C/15.05.2019, nu a fost de natură a asigura respectarea cerințelor prevăzute de companie în caietul de sarcini, respectiv a condiției ca prestatorul să asigure un număr minim de agenți în ansamblu și pe fiecare tură”, se arată în sinteza raportului Corpului de Control

30 de prezențe în service pentru o Dacia Duster aflată de 3 ani în exploatare

Inspectorii au descoperit că probleme și în legătură exploatare și întreținere a autovehiculelor. Angajații companiei de stat au decontat pentru unele autovehicule mai noi de 3 ani facturi de service între 8.000 și 14.800 de euro. Cel mai scandalos caz este al unei Dacia Duster, dusă în service de 30 de ori în 35 de luni de exploatare, pentru care s-au plătit sume cuprinse între 1.100 de lei și 1.900 de lei.

La nivelul CNAB S.A. nu s-a realizat urmărirea modalității de exploatare și întreținere a autovehiculelor, în subsidiar cu urmărirea modalității de stabilire a necesarului de servicii de service, fapt ce creează premisele nerespectării principiului economicității. Astfel, s-a constatat faptul că, în cazul unor autovehicule din parcul auto al companiei, au fost decontate sume semnificative raportate la valoarea de achiziție a respectivelor active, înregistrându-se o prezență în service cu o frecvență relativ mare, spre exemplu, costurile acestor servicii, pentru un autovehicul marca Dacia Duster, fiind cuprinse între 1.098,21 lei/lună și 1.894,71 lei/lună”, se susține în raport.

Achiziții fără licitație

În același raport se scoate la iveală faptul că Aeroporturi București a efectuat achiziții directe de bunuri peste valoarea maxim acceptată de lege, 135.000 de lei fără TVA.

„Din informațiile puse la dispoziția CCPM a reieșit faptul că CNAB S.A. a achiziționat direct anumite produse/servicii cu toate că valoarea acestora a depășit pragul prevăzut la art. 12 alin. (4) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare, până la care entitatea contractantă a avut dreptul de a efectua achiziții în acest mod”, relevă sursa citată.

Sinteza activității de control

Sursa foto: Facebook / Bucharest Airports

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *