Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT Înainte de finalul mandatului de ministru, Predoiu pune în dezbatere publică un proiect de lege pentru inventarierea arhivei SIPA

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 23 decembrie 2020 Etichete: , ,

Cătălin Predoiu, în calitate de ministru al Justiţiei, a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție din subordinea Ministerului Justiției (SIPA) și arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor. În cursul acestei zile, cel  mai probabil, Stelian Ion va prelua portofoliul de la Justiţie.

Astfel, se propune înfiinţarea Comisiei pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A, care va avea în atribuţii inventarierea arhivei, propunerea clasificării, declasificării, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, predarea, după declasificare, către ANP a dosarelor personale ale foştilor angajaţi DGPA, predarea pentru păstrare, după declasificare, către CNSAS alte documente identificate, în afara dosarelor personale ale foştilor angajaţi.

Predarea către cele două instituţii se va face periodic, din 3 în 3 luni.

Comisia va fi formată din 9 persoane numite prin ordin al ministrului Justiţiei. Este vorba despre trei reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, trei ai ANP (la propunerea directorului general) şi trei membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (la propunerea colegiului de conducere). Aceştia vor avea câte un supleant. Toţi trebuie să aibă autorizaţie de acces la informații clasificate secrete de stat.

Până la finalizarea inventarierii arhivei fostei D.G.P.A., documentele sunt secrete

„Art. 4. –   (1) Până la finalizarea inventarierii arhivei fostei D.G.P.A., documentele cuprinse în această arhivă nu pot fi puse la dispoziția niciunei persoane fizice sau juridice, cu excepția celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuții cu privire la documentele acestei arhive.

(2) Comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A. dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare.

(3) După împlinirea unui termen de trei luni de la începerea activității Comisiei, persoanele care doresc să consulte documentele din arhiva fostei D.G.P.A. referitoare la viața lor privată vor avea acces la acestea în baza unei solicitări scrise, adresată Comisiei.

(4) Cererea formulată în temeiul alin. (3) va fi soluționată de către președintele Comisiei.

(5) Înscrisurile care constituie secrete de serviciu pot fi desecretizate, în condițiile legii, și pot fi consultate, în condițiile prezentei legi, de către persoanele la care se referă. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei persoane fizice sau juridice, la cererea acestora”

Dispoziții privind arhiva fostei Direcții Generale a Penitenciarelor

Proiectul prevede înfiinţarea Comisia pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P. Rolul acesteia este inventarierea predarea către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în vederea asigurării accesului în scopul studierii și cercetării istorice a documentelor cu valoare istorică și/sau practică aparținând arhivei fostei Direcții Generale a Penitenciarelor, denumită în continuare D.G.P., emise în perioada 1945-1990.

Comisia inventariază arhiva fostei D.G.P., propune clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, conform dispozițiilor legale; predă pentru păstrare, după declasificare, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității documentele identificate în arhivă, cu excepția dosarelor de personal ale foștilor angajați ai fostei DGP, care rămân în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Documentele cu valoare istorică și/sau practică menționate la alin. (1) sunt cele care conțin următoarele categorii de informații :

  1. a) informații referitoare la persoanele care au executat pedepse sau măsuri privative de libertate, sub orice formă, în închisorile comuniste și care au făcut obiectul unor cazuri neelucidate de decese sau de dispariții ori față de care au fost comise fapte prin care li s-au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului;
  2. b) informații referitoare la activitatea personalului locurilor de deținere, inclusiv dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P. care au avut atribuții referitoare la supravegherea persoanelor private de libertate”.

 Comisia este formată din 7 persoane, un membru al Ministerului Justiţiei, 2 ai ANP, 2 ai CNSAS şi 2 reprezentanţi ai Arhivelor Naţionale Române.

„Art. 14. – (1) Comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P. dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare. În cazul în care informațiile cerute sunt cuprinse în documente clasificate, Administrația Națională a Penitenciarelor va proceda conform dispozițiilor art. 11 alin. (2) lit. b).

(2) Înscrisurile din arhiva fostei D.G.P. care constituie secrete de serviciu pot fi desecretizate, în condițiile legii, și pot fi consultate, în condițiile prezentei legi, de către persoanele la care se referă. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei persoane fizice sau juridice, la cererea acestora”.

„Proiectul de lege are ca obiectiv instituirea unei noi reglementări care să constituie temei legal pentru înființarea a două comisii, respectiv Comisia pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva fostei S.I.P.A./D.G.P.A. și Comisia pentru inventarierea și predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P. care vor beneficia de o componență, atribuții și competențe legale clar definite.

Aceste comisii vor funcționa pe o durată de 1 an de la intrarea în vigoare a legii și vor fi alcătuite din echipe mixte formate -în cazul Comisiei S.I.P.A./D.G.P.A.- din reprezentanți al Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor,  Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, iar în cazul Comisiei D.G.P. și din reprezentanți ai Arhivelor Naționale Române”, se arată în expunerea de motive.

Citeşte AICI proiectul de LEGE

Citeşte AICI expunerea de motive

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/document-inainte-de-finalul-mandatului-de-ministru-predoiu-pune-in-dezbatere-publica-un-proiect-de-lege-pentru-inventarierea-arhivei-sipa/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *